Delmar je v stečaju, brez dela bo ostalo 63 ljudi

Izolski Delmar je v stečaju. Predlagalo ga je vodstvo podjetja. Novica je bila včeraj za marsikoga nepričakovana. Ne pa za 63 zaposlenih, ki so tak razplet s strahom pričakovali. Napovedim direktorja Iztoka Palčiča, da je tik pred dogovorom s strateškim partnerjem za vstop v lastništvo podjetja, niso verjeli.

Delmar je bilo še zadnje izolsko večje podjetje, ki se je ukvarjalo z ribami Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Delmar je bilo še zadnje izolsko večje podjetje, ki se je ukvarjalo z ribami Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > “Zalog zamrznjene ribe nimamo več, hladilnice so prazne, podjetje zamuja s plačevanjem najemnin, rešitve ni videti,” so nam zadnje čase pripovedovali zaposleni v Delmarjevih ribarnicah. Plače, ki so jih lani znižali za osem odstotkov, so prejšnji mesec zamujale za nekaj dni, septembra so jih sicer dobili redno, a negotovost med zaposlenimi je bila vsak dan večja.

Še v sredo dopoldne, ko je koprsko sodišče že odločalo o stečaju Delmarja, ki ga je zaradi insolventnosti predlagal njihov direktor Iztok Palčič, zaposleni o tem niso vedeli nič. Kaj jih čaka, bodo izvedeli po današnjem sestanku sindikata podjetja.

“Naši načrti se niso izšli. Pogovarjali smo se s štirimi morebitnimi strateškimi partnerji, še prejšnji teden je bilo tako,” pravi Palčič, ki je vodenje podjetja prevzel lani. Prej je vodil izolski Frigomar; to podjetje se je ukvarjalo z zamrznjenimi izdelki, potem pa se je združilo z Delmarjem. Za nekatere je bila ta združitev le še en v nizu korakov, ki so vodili Delmar na dno. Frigomarjevi družbeniki so namreč najprej prodali svoje elitno zemljišče ob morju pri Delamarisu in se šele potem pripojili Delmarju.

A Palčič se ne čuti odgovornega za propad Delmarja: “Naredil sem vse, kar se je dalo, da bi podjetje rešil. Stečaj je posledica dogodkov izpred mnogih let.” Delmar se je namreč zadolžil pred več kot desetletjem, ko so gradili nov obrat v izolski industrijski coni. Takrat je podjetje vodil Vladimir Lukežič, ki je s 36-odstotnim deležem med Delmarjevimi največjimi lastniki in je po podatkih iz letnega poročila zdaj Delmarjev prokurist. Včeraj na naše klice ni odgovarjal. Med manjšimi solastniki Delmarja pa je tudi Palčič.

Izola povsem brez ribje industrije

Palčič zavrača opazke, da delavci Delmarja niso takoj izvedeli za stečaj, ki ga je predlagal. “Sklep o stečaju je s sodišča prišel v sredo popoldne, takoj sem sklical ekipo in smo sedeli pozno v noč. Danes pa so šli dopisi tudi naokoli v naše ribarnice,” je pojasnil včeraj, kot pravi, še v šoku zaradi takega razpleta. Pred delavce bo stopil v ponedeljek.

Delmarjeve ribarnice bodo odprte le še dan ali dva, prihodnji teden pa bodo vse zaprli, je povedal. Delo bo izgubilo 63 zaposlenih, občina Izola pa bo izgubila še zadnjega večjega trgovca z ribo.

Že več kot pet let izgub

Delmar že več kot pet let posluje z izgubo. Ta je lani znašala 255.000 evrov, predlani pa kar milijon evrov. Podjetje je tudi močno zadolženo: vse obveznosti družbe so lani znašale več kot šest milijonov evrov. To je odvrnilo tudi morebitne strateške partnerje. Ali bo podjetje našlo kupca v stečajnem postopku, bo jasno, ko bo svoje delo opravil stečajni upravitelj Andrej Marinc. Sklep o stečaju še ni pravnomočen, rok za pritožbe je 15 dni.

Razmere v Delmarju so že dlje časa spremljali v sindikatu trgovine Slovenije. . “Na srečo v Delmarju ni odprtih postavk za delavce, plače so poravnane. Poskrbeti pa moramo, da bo vodstvo pripravilo vse potrebno za jamstveni skladi in za zavod za zaposlovanje ter da spoznamo stečajnega upravitelja. Upamo, da bo tudi kdo od zaposlenih vključen v njegovo ekipo,” je povedala pred današnjim sestankom z zaposlenimi Delmarja povedala predstavnica sindikata trgovine Slovenije Irena Valenti.KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano