Delamaris jemlje slovo, prve stroje so že ustavili

Selitev izolskega Delamarisa v Pivko se je začela. V torek so ob koncu delovnega dne v Izoli napolnili zadnjo konzervo skuše z zelenjavo, nato pa za vedno ugasnili to proizvodno linijo v Izoli. Prihodnji teden bodo že začeli razstavljati stroje in jih voziti v novo tovarno na Kalu pri Pivki. Tam bodo proizvodnjo zagnali po 15. avgustu.

Konzerve, napolnjene s skušami, sardelami in paštetami, so kombinacija najsodobnejše tehnologije in izkušenih Delamarisovih delavk   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Konzerve, napolnjene s skušami, sardelami in paštetami, so kombinacija najsodobnejše tehnologije in izkušenih Delamarisovih delavk  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Ob našem obisku v proizvodni hali Delamarisa v torek dopoldne na prvi pogled ni nič kazalo, da je to dan za zgodovino, da odštevajo zadnje izolske ure legendarne konzerve z napisom izola brand.

Deseterica delavk se je sklanjala nad skuše, po liniji so se pripeljale prazne konzerve, noter najprej zelenjave, omaka, na vrh še kupček skuše, zapiranje, pregled, če je vsaka konzerva dobro zaprta, in linija že pelje v sterilizacijo. In tako za približno 100.000 konzerv, kolikor jih delavke in stroji zmorejo napolniti v osmih urah. Kot vsak dan, kombinacija pridnih rok in najsodobnejše tehnologije. Ni bilo časa za velike besede. “Malo nas stiska danes, res je,” je bilo vse, kar smo lahko ujeli.

Konec julija bodo dokončno odšli

Prva na vrsti za zgodovinsko selitev tovarne je bila linija rib z zelenjavo, čez približno mesec dni pa bodo končali še izolsko proizvodnjo sardin in paštet. Takrat bo 90 delavcev za vedno zapustilo stavbe na izolski Tovarniški ulici 13 in večina se jih bo začela voziti na delo v 70 kilometrov oddaljeno Pivko. Prve ribje konzerve s pivškim poreklom bodo na trgu predvidoma konec avgusta.

Vodstvo družbe poudarja prednosti selitve. “Selitev je že dolgo načrtovana, jasno je bilo, da se tovarna mora umakniti z območja ob morju. Lastnik Pivka perutninarstvo je poskrbel, da Delamaris ne samo nadaljuje, ampak tudi širi proizvodnjo, utrjuje blagovno znamko in tradicionalno kakovost ter uvaja nove programe,” poudarja Vlasta Kocjan, pomočnica direktorja za proizvodnjo, kakovost, razvoj in tehnologijo v Delamarisu. “Tu, v Izoli, smo uigrana ekipa strokovnjakov, menedžerjev in delavcev v proizvodnji. In poskrbeli smo, da bomo to zgodbo o uspehu nadaljevali na Kalu. Mi to znamo najboljše,” je prepričana Kocjanova. Podjetje bo delavcem iz Istre za prevoz na delo na Kal organiziralo avtobus.

“Naši kupci pa selitve sploh ne bodo čutili. Poskrbeli smo za dovolj velike zaloge za vmesno obdobje,” zagotavlja predsednik uprave Delamarisa in Pivke perutninarstvo Janez Rebec. Tudi zato so imeli delavci že vse letošnje leto prerazporejen delovni čas; delali so dlje in ob sobotah, nabrane ure pa bodo lahko koristili med selitvijo.

Delamarisova tovarniška trgovina bo tudi po selitvi ostala v Izoli.

Lani rast, letos kaže zelo dobro

Delamaris je po podatkih Gvin lani ustvaril za enajst milijonov evrov prihodkov, kar je milijon evrov več kot leto poprej. Imel je 329.000 evrov čistega dobička, kar je za tretjino več kot leto poprej. “V prvih mesecih letos se je prodaja naših izdelkov še povečala in smo z rezultati še bolj zadovoljni,” pravi Rebec. Na leto v podjetju napolnijo 17 milijonov ribjih konzerv.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano