Dars bo preučil predlog o izločitvi predora Markovec iz vinjetnega sistema

Ministrstvo za infrastrukturo je Dars zaprosilo za mnenje o predlaganih spremembah vladne uredbe o kategorizaciji državnih cest, s katerimi bi predor Markovec izločiti iz vinjetnega sistema. Strokovne službe Darsa bodo predlog preučile, nato pa bo Dars odgovoril ministrstvu, "tudi skozi prizmo interesov Darsa kot gospodarske družbe".

Ministrstvo za infrastrukturo je Dars zaprosilo za mnenje o 
predlaganih spremembah vladne uredbe o kategorizaciji 
državnih cest, s katerimi bi predor Markovec izločiti iz 
vinjetnega sistema.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Ministrstvo za infrastrukturo je Dars zaprosilo za mnenje o predlaganih spremembah vladne uredbe o kategorizaciji državnih cest, s katerimi bi predor Markovec izločiti iz vinjetnega sistema.  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

LJUBLJANA > Ministrstvo je vladi posredovalo predlog sprememb obstoječe vladne uredbe o kategorizaciji državnih cest, po katerem bi se odsek hitre ceste med priključkoma Semedela in Izola, dolg 4,1 kilometra, prekategoriziral v glavno cesto drugega reda, so zapisali na Darsu. Ob tem so dodali, da bi omenjeni odsek po navedbah ministrstva ostal v Darsovem upravljanju.

Strokovne službe družbe Darsa bodo sedaj predlagano prekategorizacijo temeljito preučile, tako z zakonodajnega in cestninskega vidika kakor tudi z vidika upravljanja ter vzdrževanja.

Minister Peter Gašperšič je sicer prejšnji teden ob obisku portoroškega letališča glede pobude za preusmeritev nevinjetnega prometa z obalne ceste skozi predor Markovec povedal, da lokalnih vinjet ne bo, je pa zato v teku medresorska obravnava predloga uredbe o spremembi kategorizacije odseka hitre ceste skozi predor v glavno cesto, po kateri bo moč voziti brez vinjet.

Ob tem je glede potrebnega soglasja Darsa dejal, da ne pričakuje težav. "Računamo, da bo ta sprememba kategorizacije res lahko izvedena v zelo kratkem času, predvidoma še v septembru," je napovedal.

STA


Najbolj brano