Boris Pahor o dogajanju na UP: “Iskreno mi je žal, da moram to doživeti”

“Jaz ne vem, kaj misli gospod Marušič, mislim pa, da to, kar on počenja, ne spada v noben ne samo korekten, ampak tudi v noben način civilnega oziroma kulturnega ravnanja,” je pisatelj Boris Pahor zapisal v izjavi za javnost ob aktualnem dogajanju na univerzi.

“To ni kulturno. To je samovolja. To je hotenje za nek svoj cilj, 
ki v bistvu ni cilj, zaradi katerega je on rektor univerze,” o 
potezi rektorja Dragana Marušiča meni Boris Pahor. Foto: Maja Pertič Gombač
“To ni kulturno. To je samovolja. To je hotenje za nek svoj cilj, ki v bistvu ni cilj, zaradi katerega je on rektor univerze,” o potezi rektorja Dragana Marušiča meni Boris Pahor. Foto: Maja Pertič Gombač

TRST > Poteza vodstva Univerze na Primorskem, ki je nedavno izločilo iz pedagoškega procesa dvanajst uglednih profesorjev, Borisa Pahorja, ki je častni doktor te univerze, ni pustila ravnodušnega. “Če upoštevam osebno pričevanje tistih, ki so bili sedaj na spisku, da ne bodo mogli več poučevati zaradi nesposobnosti, se mi to zdi nemogoča izjava, da so ti ljudje, ki so nesposobni, do sedaj sploh poučevali. Ali to ni resnica ali pa se je to delalo proti vsem zakonom, da te poučuje nekdo, ki ni sposoben poučevati,” je zapisal v izjavi za javnost.

Izrazil je obžalovanje, da je postal častni doktor univerze, ki je lahko tako ranljiva in ki tako slabo skrbi za humanistiko. “In mi je zelo žal, da se to dogaja pri univerzi Primorske, ker je to del primorskega dela Slovenije. In to, kar bodo izgubili študenti brez pravih mentorjev, to, kar bodo izgubili študenti na splošno pri takem početju na slovenski univerzi s takšno grobostjo in s takšno diktaturo ... Iskreno mi je žal, da moram to doživeti.”

Pozval je vlado, na čim prej omogoči normalno delovanje Znanstveno-raziskovalnega središča, ki se je izločilo iz univerze, “da bo vsaj inštitut igral vlogo, ki bi jo morala igrati univerza”. “Jaz ne vem, kaj misli gospod Marušič, mislim pa, da to, kar on počenja, ne spada v noben ne samo korekten, ampak tudi v noben način civilnega oziroma kulturnega ravnanja. To ni kulturno. To je samovolja. To je hotenje za nek svoj cilj, ki v bistvu ni cilj, zaradi katerega je on rektor univerze,” je sklenil pisatelj.

Spletno uredništvo


Najbolj brano