Bolnišnica Izola: zaradi gradnje urgentnega centra selijo nekaj ambulant

Gradbišče urgentnega centra centralne urgence (CUS) ob izolski bolnišnici je zdaj že toliko poseglo v osrednjo bolnišnično stavbo, da bo od ponedeljka dalje na novi začasni lokaciji delovalo več urgentnih ambulant. Vse bodo nato preselili v novogradnjo, ki naj bi bila končana septembra.

Zaradi gradbenih del bodo morali kmalu zapreti glavni vhod 
izolske bolnišnice. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Zaradi gradbenih del bodo morali kmalu zapreti glavni vhod izolske bolnišnice. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA >Kot smo že nekajkrat napovedali, je gradnja CUS zasnovana tako, da se bo spojila z osrednjo stavbo izolske bolnišnice (SBI), kar urejajo prav te dni. Gradbišče torej vstopa v to zgradbo, čeprav bo v prvi fazi, dokler ne bo nared glavna avla z glavnim vhodom na južnem pročelju, še ločeno s steno. Le hrupu se od ponedeljka dalje ne bo mogoče izogniti.

Od ponedeljka dalje bodo zato, ker bodo te prostore porušili oziroma preurejali gradbinci, na začasnih novih lokacijah začele delovati nekatere urgentne bolnišnične ambulante. Tako bodo prostor za reanimacijo preselili v predprostor malega operacijskega bloka nasproti rentgena v pritličju (med A in B hodnikom). Kirurška urgentna ambulanta se bo iz A hodnika preselila v B hodnik v pritličju. Dve urgentni internistični ambulanti pa bosta začasno delovali v prvem nadstropju, in sicer tam, kjer so prostori ambulante za ščitnico. Ob tem ostaja ambulanta za ultrazvok ščitnice na sedanji lokaciji.

“Gradnja CUS poteka po načrtih, tako da zdaj že posega tudi v pritličje bolnišnične stavbe, kar je bilo ves čas načrtovano,” pojasnjuje Jani Dernič, pooblaščenec SBI za koordinacijo med bolnišnico, izvajalcem gradnje urgentnega centra in financerjem - zdravstvenim ministrstvom. “Dokler ne bo nared glavna avla z glavnim vhodom, bodo bolniki in obiskovalci še vstopali skozi sedanji vhod, vendar pa bo tudi tega treba kaj kmalu zapreti zaradi gradbenih del CUS.”

Časa za ureditev glavne avle z vhodom ni več veliko. Zakaj se ta dela še niso začela, v SBI ne vedo. Znano pa je, da so vsi načrti, dovoljenja in drugi potrebni dokumenti za to že nared, izbran je že tudi izvajalec (Kolektor Koling), le ministrstvo mora odrediti in naročiti, da se urejanje prične. Po terminskem planu naj bi ta dela trajala tri mesece, zato se bo ministrstvo moralo podvizati, če hoče uloviti dokončanje gradnje CUS.

JASNA ARKO


Najbolj brano