Ankaran je druga najmanjša slovenska občina

Občina Ankaran meri osem kvadratnih kilometrov in je po površini druga najmanjša slovenska občina.

Občina Ankaran meri osem kvadratnih kilometrov in je po površini druga najmanjša slovenska občina Foto: Ilona Dolenc
Občina Ankaran meri osem kvadratnih kilometrov in je po površini druga najmanjša slovenska občina Foto: Ilona Dolenc

LJUBLJANA > Ustanovitev občine Ankaran je spremenila statistične podatke, ki se nanašajo na število ulic, hišnih številk ter na površino občin. V registru prostorskih enot, ki ga vodi in vzdržuje Geodetska uprava RS, je bilo tako 1. oktobra v Sloveniji evidentiranih 12 statističnih regij, 212 občin, 6.035 naselij, 10.368 ulic in 548.029 hišnih številk.

Občina Ankaran obsega le naselje Ankaran, ki je bilo s to spremembo izločeno iz območja mestne občine Koper. Ker se Občina Ankaran po zakonu o lokalni samoupravi konstituira 1. januar prihodnje leto, bo Surs vse statistične podatke za leto 2014 izkazoval za 211 občin.

Število statističnih regij in število naselij se v tretjem četrtletju letošnjega leta v primerjavi s prejšnjim tako ni spremenilo, povečalo pa se je število ulic. Ustanovljenih je bilo 12 novih, in sicer šest v občini Škofljica, po dve pa v občinah Mengeš, Trebnje in Ljubljana. Ukinjena ni bila nobena ulica.

V enakem časovnem obdobju je bilo evidentiranih 1.915 sprememb hišnih številk, kar je po navedbah Sursa pol manj kot v prejšnjem četrtletju in približno 65 odstotkov manj kot v prvem letošnjem četrtletju. V tretjem četrtletju letos je tako 1.428 hišnih številk nastalo na novo, 473 hišnih številk je bilo ukinjenih, 14 pa spremenjenih, so še zabeležili statistiki.

STA


Najbolj brano