Ali Izola potrebuje dve pasji plaži?

Izolska občina si je prejšnji mesec po mnenju bralcev revije Kužek prislužila naziv psom najbolj prijazne občine letošnjega leta. V občini si bodo zato prizadevali, da bodo še bolj prijazni do psov. Prihodnje leto bodo uredili novo plažo zanje in izboljšali tisto pri ladjedelnici, ki so jo uredili pred tremi leti.

Izolska občina je pred tremi leti uredila pasjo plažo. Zdaj 
razmišlja o novi.   Foto: Mirjana Cerin
Izolska občina je pred tremi leti uredila pasjo plažo. Zdaj razmišlja o novi.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Kje načrtujejo novo pasjo plažo, v občinski upravi ne pojasnjujejo, češ da lokacije še niso izbrali. Slišati pa je, da razmišljajo o območju pod Belvederjem, ki sodi v Krajinski park Strunjan in na katerem ni urejenega kopališča (za ljudi). V občinskem vodstvu pravijo, da novo pasjo plažo snujejo “zaradi velikega povpraševanja tako domačinov kot turistov”. Ureditev nove pasje plaže kljub temu preseneča, saj se psi v Izoli lahko kopajo povsod, kjer to ni izrecno prepovedano. Z znakom pa je prepovedano le na urejenih kopališčih na Svetilniku, ob hotelu Delfin in v Simonovem zalivu. Tako izhaja iz tri leta starega občinskega odloka o nadzoru in obveznostih imetnikov živali pri vzdrževanju čistoče javnih površin.

V občini pravijo, da se zavedajo, da psom v mestu ne morejo krčiti prostora za gibanje, ampak jim morajo priskrbeti nadomestne rešitve. “Zato smo uredili pasjo plažo in pasji park. Nasprotovanj doslej nismo zaznali, razen pred tremi leti, ko smo uredili pasjo plažo. Psi ne iztrebljajo v morje, kar lahko potrdi vsak veterinar, na kopnem pa so iztrebke za njimi dolžni pobrati lastniki. Za čistočo na pasji plaži dnevno skrbi izolska Komunala,” navajajo v občini.

Izbor psom najbolj prijaznega mesta ali občine je potekal prek spletnega glasovanja bralcev revije Kužek. Izola je zbrala največ glasov. Tudi pri izboru psom najbolj prijaznega gostinskega lokala se je najbolje odrezala Izola oziroma Kava bar Livade na Prešernovi cesti (pri trgovskem centru Spar).

MIRJANA CERIN


Najbolj brano