70. Neptunov krst v Piran prinaša tridnevno gusarsko slavje

Pomorski oziroma Neptunov krst portoroške srednje pomorske šole bo letos še posebej bogat in slovesen, saj bo to njegova jubilejna, 70. izvedba. Začelo se bo v petek, ko bo oblast v Piranu prevzel Neptun. Bodoče pomorce bodo “krstili” v soboto, v pestrem gusarko obarvanem vzdušju pa bo minila tudi nedelja.

Utrinek z lanskoletnega Neptunovega krsta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Utrinek z lanskoletnega Neptunovega krsta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PIRAN > Z Neptunovim krstom Srednja pomorska šola Portorož, danes del Gimnazije, elektro in pomorske šole, vsako leto sprejme novince v svoje vrste. Prvič so ga dijaki povsem spontano uprizorili že pred 70 leti, sčasoma pa se je razvil v odmevno in privlačno prireditev, ki vsako leto pritegne množice gledalcev.

Letošnje jubilejno slavje se bo začelo v petek ob 11.30 s prihodom Neptuna s spremstvom z ladjo na glavni piranski pomol ter z nastopi, govori in dvigom gusarske zastave na Tartinijevem trgu. Ob 19.30 bodo v portoroškem razstavišču Monfort odprli razstavo Pomorski krst: odzval sem se klicu morja in prisegel sem Neptunu s častnim gostom Borisom Cavazzo.

Sobota bo med 8. in 17. uro v znamenju dobrodelnega maratona in tržnice piranskih meščanov ter animacije za otroke, ki jih bo zabavala skupina Čuki. Osrednji del tridnevne prireditve, pomorski krst, se bo začel ob 15.30 na glavnem pomolu v Piranu, ob 17.00 pa je na sporedu Neptunov sprevod v družbi godbenikov.

Plavalni klub Biser v nedeljo pripravlja plavalni maraton pred Hotelom Piran, ki bo trajal od 8. do 13. ure. Tako kot predhodna dva dneva bo Ribiški trg med Hotelom Piran in Caffe Teatrom tudi v nedeljo prizorišče gusarskih iger in gusarskega zbiranja prostovoljnih prispevkov.

Spletno uredništvo


Najbolj brano