“To je hud udarec za Izolo”

Odločitev Toneta Bariča, da Eurofest, ki je bil dobri dve desetletji zaščitni znak Izole, julija letos organizira v Kopru, močno odmeva med Izolani. Opozarjajo, da je to hud udarec ne le za izolski turizem, ampak tudi za promocijo športa. Prst uperjajo v občino; zdi se jim nerazumno, da je dovolila tako veliki prireditvi, ki je za teden dni dodobra oživela mesto, “zbežati” v Koper. Župan Igor Kolenc pa vztraja: “Občina za težave organizatorja ni vedela.”

Eno je gotovo:  izolska Lonka letos poleti ne bo več takšna.   Foto: Branko Vuga
Eno je gotovo: izolska Lonka letos poleti ne bo več takšna.  Foto: Branko Vuga

IZOLA > “Izguba Eurofesta je hud udarec za Izolo in izolski turizem,” je prepričan izolski gostinec Egidio Krajcar. “Saj ne da bi v času rokometnega festivala gostinci v Izoli kaj posebno zaslužili. Iskreno povedano, od te kategorije gostov niti ne moremo pričakovati znatnega zaslužka; mladi so se pri nas prehranjevali po res nizkih cenah. A to je pač naš vložek v promocijo izolskega turizma, in sicer vložek na dolgi rok,” pojasnjuje Krajcar. “Če se bo namreč nekdo v nekem kraju dobro počutil, se bo rad vrnil, ne glede na to, od kod prihaja,” je prepričan.

“Izola postaja mrtvo mesto”

Da je njegovo razmišljanje pravilno, se mu je potrdilo lani poleti, ko ga je z obiskom presenetil mlad par iz Koreje. “S križarko sta prišla v Koper in obiskala tudi Izolo, kjer sta bila pred leti na Eurofestu. Sam se ju sicer nisem spomnil, čeprav sta rekla, da sta redno jedla v moji gostilni, a kar je najpomembneje - v Izoli jima je bilo lepo. Zato sta se vrnila.”

A namesto da bi občina razmišljala v tej smeri in Eurofest videla kot odličnega promotorja Izole, je dovolila, da je ta prireditev, ki je za teden dni oživila mesto, “zbežala” v Koper, ne more razumeti Krajcar. “Izola postaja mrtvo mesto. In če odgovorni takšnih prireditev, kot je Eurofest, ne bodo znali zadržati, se mestu ne obeta nič dobrega,” ni prav nič optimističen.

Tudi v izolskem rokometnem klubu Istrabenz Plini so nad selitvijo Eurofesta v Koper nadvse razočarani. “To je prava katastrofa,” pravi trener Borut Hren. “Do tega enostavno ne bi smelo priti, saj je to hud udarec ne le za izolski turizem, ampak tudi za promocijo športa med mladimi. Naš klub se ponaša z več kot polstoletno tradicijo in Eurofest, ki je bil pravi magnet za mlade, je veliko prispeval k promociji rokometa,” opozarja Hren. Prepričan je, da bi morala občina imeti več posluha za to športno prireditev. “Res žalostno, da se z Baričem niso uspeli dogovoriti, da Eurofest ostane v Izoli,” sklene.

Kolenc: na občini ne beremo misli

“Težko je pričakovati, da bomo na občini nekomu brali misli. Toneta Bariča nisem videl od konca Eurofesta 2014, torej od lanskega julija. Kako naj bi vedeli, kakšne težave in potrebe glede organizacije festivala ima, če nam jih ne sporoči?” je na naše vprašanje, ali občina res ni mogla nič narediti, da bi zadržala Eurofest, odgovoril župan Igor Kolenc.

Težave, ki so Toneta Bariča pripeljale do odločitve, da Eurofestu vendarle poišče gostoljubnejšega gostitelja - o selitvi v Koper je na glas razmišljal že lani -, so zlasti finančne narave. Barič pravi, da za organizacijo Eurofesta potrebuje 120.000 evrov in da v izolski občini dobi premalo denarja. Občina se brani: v zadnjih letih za Eurofest iz proračuna namenja od 10.000 do 16.000 evrov, Barič pa je deležen tudi številnih ugodnosti, od oprostitve plačila turistične takse za udeležence rokometnega festivala (v višini dobrih 20.000 evrov) do subvencioniranega najema rokometne dvorane, brezplačne uporabe javnih površin na Lonki in v Livadah in izposoje občinske športne opreme.

Denar in pomoč so organizatorju vsako leto zagotovili tudi izolska Komunala, Center za kulturo, šport in prireditve ter izolske osnovne šole, ki so pod svojo streho vzele približno polovico udeležencev festivala, druga polovica pa se je morala voziti v Koper. Prav težave z nastanitvijo v Izoli in boljša športna infrastruktura v Kopru so jeziček na tehtnici nagnile v prid Kopru, kjer se že veselijo prvega Eurofesta na svojih tleh.

PETRA VIDRIH


Najbolj brano