Zmagali so pandolaši iz Verone

Piranski Tartinijev trg so minuli konec tedna preplavili pandolaši, ki so se udeležili mednarodnega festivala Pandolo na Mediteranu in priložnost izkoristili še za počastitev 25. obletnice uradne obuditve te tradicionalne igre.

Od leta 2013 je igra pandolo tudi del registra žive kulturne 
dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo. Foto: Matjaž Derin
Od leta 2013 je igra pandolo tudi del registra žive kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo. Foto: Matjaž Derin

PIRAN > Martin Stražar, predsednik Zveze društev igre pandolo Slovenije, pravi, da je imel festival dva namena, saj so na enem mestu združili in predstavili vse podobne igre, ki so se razvile v sredozemskem okolju in se igrajo z ošiljeno palico, ter se obenem pomerili na turnirju v pandolu.

Na dogodku so tako gostili Špance z njihovo tradicionalno igro billarda, Romune z igro tzurca, Italijane z igrama lippa in scianco in pa Hrvate, ki tako kot Slovenci, igrajo pandolo. Obiskovalci na Tartinijevem trgu so najprej spoznali igre in njihova pravila, nato pa so se lahko tudi preskusili v igranju. Organizatorji so prireditev popestrili še z mini fotografsko razstavo zgodovine pandola v Sloveniji.

Seveda je bilo osrednje dogajanje namenjeno pandolu in na tokratnem turnirju se je pomerilo osem ekip. Zmagali so pandolaši iz Verone, drugi so bili Pirančani, tretji Romuni, četrti Prekmurci, peta je bila ekipa iz Kopra, šesto mesto so si priigrali igralci iz Pule, sedmi so bili Španci iz Galicije, osmi pa Italijani iz Lombardije. “Zadovoljen sem, da je festival v Piran pritegnil veliko radovednih obiskovalcev, ki so lahko spoznali, da je pandolo zelo avtohtona istrska igra,” pozitivne vtise niza Stražar.

Igro pandolo so prvič obudili leta 1993, ko so v Kopru pripravili turnir sv. Nazarija. Sprva je to bila otroška igra, ki so jo igrali s pripomočki iz tedaj dostopnih materialov, denimo lesenih ročajev metel, v zadnjih nekaj letih pa je prerasla v priljubljen šport med mladimi in se je sčasoma razširila do Ljubljane, Štajerske in Prekmurja. Od leta 2013 je igra tudi del registra žive kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo. NH


Najbolj brano