Vila Vipolže danes uradno odpira svoja vrata

Z jesenjo je Vila Vipolže po obnovi končno zaživela, danes ob 13. uri bo svoja vrata tudi uradno odprla. Odprtja se bosta udeležila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. Zvečer pripravljajo še slavnostni koncert z Big bandom Nova, Aniko Horvat in Tinkaro Kovač.

Vila Vipolže predstavlja eno najlepših vil v Sloveniji. Foto: Leo Caharija
Vila Vipolže predstavlja eno najlepših vil v Sloveniji. Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Vila Vipolže je kulturni spomenik državnega pomena, zato je za njeno obnovo priskrbelo sredstva ministrstvo za kulturo. Pridobilo je evropski denar, 15 odstotkov pa je dodalo ministrstvo. Naložba v obnovo vile je veljala osem milijonov evrov, še dodaten milijon pa je bil potreben za njeno opremo.

Vila Vipolže predstavlja eno najlepših vil v Sloveniji, ki je nastala med renesanso in barokom. Gre za reprezentančno vilo in nekoč lovski dvorec goriških grofov. V 16. in 17. stoletju je dvorec doživel vojno med cesarji in Benečani, ki so ga predelali v imeniten renesančni dvorec beneškega sloga, ki jim je služil kot poletna rezidenca. Pred gradom je bil nekoč čudovit park, ki ga je krasil baročni vodnjak, v njem pa še danes rastejo ene najstarejših cipres v Sloveniji. V prvi svetovni vojni je grad služil za vojaško bolnišnico in bil poškodovan zaradi bombne eksplozije, kasneje ga je leta 1948 prizadel še požar. Leta je vila propadala, občasno je oživelo le po drugi svetovni vojni zgrajeno plesišče, ki je postalo simbol starega gradu in kjer so leta potekale plesne prireditve.

Po končani obnovi je ministrstvo preneslo upravljanje vile na Občino Brda. Prve dogodke so v njej izvedli že septembra.

Prenova gradu je trajala več let, ob ustanovitvi Občine Brda leta 1995 so s sredstvi ministrstva za kulturo obnavljali zgolj streho, da stavba ni začela propadati in je lahko počakala na celovito prenovo.

Po prenovi je vila zasijala kot eden najbolj reprezentativnih objektov na severnem Primorskem. V obnovo je sodila tudi ureditev parka, ki obdaja vilo. Ta je nekaj posebnega zaradi orjaških cipres, ki naj bi bile med najstarejšimi v Evropi - nekateri viri navajajo celo 12. stoletje - ter so edinstven primer v Sloveniji in širši okolici.

STA


Najbolj brano