Gospodarji na svoji zemlji (video)

Ajdovci so s praznovanjem obeležili 70. obletnico ustanovitve Narodne vlade Slovenije, prve slovenske povojne vlade, ki je 5. maja 1945 Ajdovščino in Primorsko postavila v središče Slovenije. Na Lavričevem trgu je več tisoč ljudi prisluhnilo mislim predsednika vlade Mira Cerarja, pisatelja Saše Vuga in župana Tadeja Beočanina ter po združenih glasovih ob petju primorske himne Vstajenje Primorske navdušeno zaploskalo ustvarjalcem kulturnega programa z naslovom Na svoji zemlji.

Pisatelj Saša Vuga je s kritično ostjo orisal pomen praznovanja in poudaril: “Primorci smo zmeraj bili sami, sami smo 
trpeli, se borili, sami vztrajali.” Foto: Leo Caharija
Pisatelj Saša Vuga je s kritično ostjo orisal pomen praznovanja in poudaril: “Primorci smo zmeraj bili sami, sami smo trpeli, se borili, sami vztrajali.” Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Osrednjo prireditev ob 70. obletnici ustanovitve Narodne vlade Slovenije je pripravila Občina Ajdovščina v sodelovanju z območnim združenjem borcev za vrednote NOB in drugimi veteranskimi ter domoljubnimi organizacijami v občini. Župan Tadej Beočanin je spomnil,da Ajdovščina maja 1945 ni bila naključno izbrana za nekajdnevno prestolnico Slovenije, ampak so z razglasitvijo prve slovenske povojne vlade prav tu želeli pokazati, da je Primorska del Slovenije in da je prišel čas, ko bodo Primorci po četrt stoletja fašističnega zatiranja spet gospodarji na svoji zemlji. Spomnil je, da je bil to čas velike ustvarjalne energije, ki jo je Ajdovščina izkoristila za razvoj, kar je nujno tudi danes: “Ohranjanje obstoječih in ustvarjanje novih delovnih mest, z delom neločljivo povezano dostojanstvo naših ljudi, kvaliteta življenja ter enakost, solidarnost in sodelovanje, ki presega delitve, so naša temeljna vodila za prihodnost.” Dodal je, da v Ajdovščini ne bodo dopustili, da bi na svoji zemlji ne bili svoj gospodar.

Jezdeci apokalipse čakajo

Pisatelj Saša Vuga je opozoril, da Slovencem nikdar ni bilo nič podarjeno, in poudaril, kakšne žrtve je zmogel slovenski človek, da se je obdržal: “So biseri, ki ne potemnijo, čeprav bi jih dandanes marsikdo rad po biblijsko zmetal v svinjsko korito.” Ob tem je spomnil, da je Primorce fašizem preganjal že daleč pred fašizmom, in ob usodi po vojni zamolčanih tigrovcev nadaljeval: “Primorci smo zmeraj bili sami, sami smo trpeli, se borili, sami vztrajali.” Kritično ost svojih besed je uperil tudi v današnji čas in opozoril: “Danes ko imamo svojo državo, nas uničujejo razpuščenost, nepoštenost, prepir. Kako bo v prihodnje? Jezdeci apokalipse čakajo namreč za prvim vogalom.”

Prav je, da se izve in ve resnica

Slavnostni govornik, predsednik vlade Miro Cerar je ob spominu na dogodke 5. maja 1945 poudaril, da je prva slovenska povojna vlada postavila pomemben državotvorni mejnik. Hkrati pa se je soočila s časom, ko je v mislih in srcih mnogih Slovencev še divjala vojna, tudi bratomorna, ko so se zgodili množični poboji, izvensodni in montirani sodni procesi, mučenja in druge oblike hujših kršitev človekovih pravic in svoboščin. “Prav je, da ta temni del naše zgodovine poznamo in da ga ustrezno zabeležimo. Prav je torej, da se izve in ve resnica. Narobe pa je, če venomer znova na osebni in ideološki ravni obujamo bolečine in spore, ki jih je tisti čas prizadejal ljudem,” je opozoril Cerar. Ob tem je poudaril, da je danes čas za mir, delo in sodelovanje: “Po ekonomski, socialni in širši krizi, ki smo si jo v zadnjih letih v največji meri prizadejali sami, počasi spoznavamo, da moramo postati dober gospodar na svoji zemlji ter da moramo brzdati lasten pohlep in druge negativne strasti. To je priložnost za vse nas. Kot predsednik vlade bom storil vse, kar znam in zmorem, da nam to uspe.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano