Umrl je Marjan Bevk

Po dolgi bolezni je v 64. letu umrl Marjan Bevk, doma iz Čezsoče. Bil je sin pisatelja Franceta Bevka, gledališki režiser in predsednik društva TIGR. Rodil se je 19. marca 1951.

Marjan Bevk Foto: Leo Caharija
Marjan Bevk Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > V letih 1979 do 1981 je Marjan Bevk umetniško vodil Primorsko dramsko gledališče Nova Gorica. Zatem je osem let režiral v Vojvodini, pa tudi v poklicnih gledališčih v Srbi ji, Italiji, Avstriji, na Hr vaškem in Madžarskem.

Po vrnitvi v Slovenijo je kot režiser deloval v skoraj vseh slovenskih gledališčih, eden od večjih uspehov je doživela njegova mednarodna gledališka predstava Pisma s fronte oziroma Jaz sem zdrav in se mi dobro godi (2004), ki jo je napisal na podlagi pisem iz prve svetovne vojne. Marjan Bevk je skupaj z Markom Bratušem pripravil tudi scenarij za celovečerni igrani film Črni bratje (2010), ki temelji na istoimenski po vesti Franceta Bevka.

Na dramsko-gledališkem oddelku umetniške gimnazije Nova Gorica je poučeval dramsko igro. Sodeloval je pri mnogih državnih proslavah, bil je pobudnik in vodja kulturno-etnološkega tabora zamejskih otrok, ustanovitelj Kulturnega društva Čedermac v Benečiji, kjer je več kot dve desetletji vodil ljubiteljsko dramsko skupino in si prizadeval za povezovanje med Beneško Slovenijo in Posočjem. Bil je pobudnik in programski vodja Festivala Kluže. Za svoje zavzeto delovanje z ljubiteljskimi skupinami doma in v zamejstvu je leta 2012 prejel srebrno plaketo Javnega sklada za kulturne dejavnosti. KF


Najbolj brano