Trušnovec se razdaja za reševanje ljudi

Poveljnik GRS Tolmin Žarko Trušnovec, ki je tudi vodja državne ekipe CZ za psihološko pomoč, organizator planinskih taborov in predavatelj, je letošnji prejemnik prestižne mednarodne nagrade 46. Targa d' Argento, ki jo podeljujejo v Pinzolu v Dolomitih. Namenjajo jo tistim, ki se razdajajo za reševanje ljudi in pri tem tvegajo tudi svoja življenja. Med dosedanjimi dobitniki so tudi Dalai Lama, papež Janez Pavel II., alpinist Cesare Maestri ...

Žarko Trušnovec  z nagrado za solidarnost pred svojim 
drugim domom, postajo GRS Tolmin.  Foto: Miljko Lesjak
Žarko Trušnovec z nagrado za solidarnost pred svojim drugim domom, postajo GRS Tolmin.  Foto: Miljko Lesjak

PINZOLO, TOLMIN > “Sem še čisto zmeden, seveda sem počaščen, vsekakor pa to nagrado pojmujem kot priznanje reševalni službi, saj sam ne moreš veliko narediti,” nam je sveže vtise včeraj zaupal Žarko Trušnovec. Na vprašanje, ali je presenečen, odgovarja: “Sem, nisem vedel, da se to pripravlja. Spominjam se, da je pred dvema letoma predsednik gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik omenil, da me bodo kandidirali, vendar nisem resno vzel. Lani je odbor izbral kandidatko iz Nepala.”

Ko je pred dnevi z delegacijo iz Slovenije, v kateri je bil tudi nagrajenec iz leta 1998 Janez Brojan, prevzemal nagrado, je bil Trušnovec še dodatno presenečen: “Prevzela me je pozornost in energija, ki jo namenjajo področju reševanja in solidarnosti. V tem duhu izobražujejo otroke v šolskem programu. Pri nas pa smo celo učenje prve pomoči prenesli na Rdeči križ. Menim, da bi morali v šolske programe umestiti več izobraževanja za varnosti,” predlaga nagrajenec, ki je tudi dolgoletni psiholog na tolminski osnovni šoli. Kot pravi, je dan pred podelitvijo delil svoje znanje in izkušnje z več sto učenci iz šol v dolini Rendena: “Niso nehali spraševati, učitelji so jih na temo reševanja v gorah dobro pripravili.”

Odbor za podelitev priznanj je poudaril, da nagrado podeljujejo “velikemu človeku pretanjenega občutka in obširnega znanja, ki je svoje izkušnje, energijo in izjemno strokovnost posvetil soljudem”.

Pobudnik mednarodnega gorskega priznanja je nekdanji načelnik GRS v Pinzolu Angiolino Bionelli. Ko se je leta 1972 vrnil iz zelo težke reševalne akcije, je sklenil, da je treba nagraditi tudi tiste, ki tvegajo svoja življenja za druge in v zameno ničesar ne zahtevajo, temveč delujejo po iskrenem principu človeške solidarnosti. Od takrat nagrado namenjajo gorskim reševalcem, pa tudi zdravnikom, gasilcem, civilistom, vojakom, novinarjem, ki poročajo o težkih reševanjih ...

Trušnovec je tvegal in se žrtvoval neštetokrat. Od leta 1981, ko se je pridružil postaji GRS Tolmin (od 2001 dalje je njen načelnik), je sodeloval v 751 reševalnih akcijah. Poleg tega razvija družabne in strokovne odnose z reševalci iz Bosne in sosednje Italije. Osnovnošolce, srednješolce in nadarjeno mladino, zadnja leta pa tudi družine, povezuje v planinskih taborih in tako deluje preventivno proti različnim stranpotem mladine. Organizira usposabljanja mladih za nudenje prve pomoči, jih motivira za delo v humanitarni dejavnosti, kar jim privzgoji večjo strpnost. Pomaga pri obvladovanju posttravmatskega sindroma, s katerim so soočeni pripadniki CZ ob težkih in smrtnih nesrečah.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano