Tretjina prebivalcev redno bere

Minulo leto je ponovno potrdilo, da ljudje v Posočju zelo radi prihajajo v knjižnico in veliko berejo. V vseh oddelkih knjižnice so skupno našteli več kot 97.000 obiskov. Kar tretjina prebivalcev Posočja si aktivno izposoja knjige.

 V tolminsko knjižnico z oddelki v Kobaridu in Bovcu množično prihajajo obiskovalci vseh generacij. Aktivnih članov je kar tretjina vseh prebivalcev zgornjega Posočja.
V tolminsko knjižnico z oddelki v Kobaridu in Bovcu množično prihajajo obiskovalci vseh generacij. Aktivnih članov je kar tretjina vseh prebivalcev zgornjega Posočja.  

POSOČJE > “Glede na število delovnih dni, ko so vse knjižnice odprte, nas je v povprečju vsak dan obiskalo 385 obiskovalcev, ki so bodisi vrnili ali si izposodili gradivo, ga podaljšali, rezervirali ali brskali po internetu,” je skupaj s kolegi iz kolektiva z velikim obiskom zadovoljen Peter Pavletič.

Statistika razkriva, da so si člani izposodili nekaj manj kot 243.000 enot gradiva ali povprečno 963 na dan. “Aktivnih članov je bilo lani 6232 oziroma 32 odstotkov vseh prebivalcev zgornjega Posočja, kar je daleč nad slovenskim povprečjem.”

Vse več članov knjižnice se poslužuje storitev Moje knjižnice, s pomočjo katere preko spleta pregledujejo seznam svojega izposojenega gradiva, podaljšajo rok izposoje ali si rezervirajo gradivo. Mojo knjižnico so bralci virtualno obiskali 4700-krat in opravili preko 15.000 aktivnosti, izmed katerih je najpogostejša podaljšanje roka izposoje. V lanskem letu so preko spleta podaljšali 12.663 knjig.

Lani so stavbo knjižnice Cirila Kosmača v Tolminu energetsko prenovili. Z zamenjavo oken in izolacijo strehe je postala lepša, svetlejša in prijetnejša za obiskovalce. Čeprav so bili ravno ti v času obnove, ki je trajala tri poletne tedne, najbolj prikrajšani, so mnogi izmed njih lahko preizkusili novo storitev, izposojo elektronskih knjig. Člani so si brezplačno izposojali e-knjige v slovenskem in angleškem jeziku. Na portalu Biblos je za izposojo na voljo preko 400 slovenskih knjig ter več kot 30.000 knjig v angleščini iz zbirke eBook Public Library Collection.

Izpeljali so vrsto projektov, s katerimi spodbujajo branje, med drugim Primorci beremo, v katerega se povezuje še osem drugih knjižnic.

Tudi prireditvena dejavnost je bila zelo živahna. V galeriji tolminske knjižnice so organizirali 60 dogodkov, od razstav do predavanj in predstavitev knjig. Skupno se jih je udeležilo 3500 obiskovalcev.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano