Sociološki fenomen Reunion

Po dveh razprodanih koncertih ob 50-letnici delovanja zborovodkinje Jožice Golob dobiva vokalni ansambel Reunion nove razsežnosti. Pripravljajo se na nastope, tudi z Vladom Kreslinom avgusta v ljubljanskih Križankah, v svoje vrste sprejemajo nove pevce in z umetniškim vodjo Radovanom Kokošarjem že snujejo načrte za jesensko sezono.

Pogled umetniškega vodje vokalnega ansambla Renuion 
Radovana Kokošarja med vajami. Foto: Radovan Kokošar
Pogled umetniškega vodje vokalnega ansambla Renuion Radovana Kokošarja med vajami. Foto: Radovan Kokošar

NOVA GORICA > Po tem, ko sta Ana Zavrtanik Ugrin in Kristina Bratož septembra 2013 svojo idejo o ponovni združitvi pevcev 28 generacij, ki so pod taktirko učiteljice glasbene vzgoje Jožice Golob prepevale v zboru Osnovne šole Solkan, pripeljali do te mere, da se je za sodelovanje odločilo kar 110 pevcev, sta njuno pravilno odločitev in vztrajnost potrdila razprodana koncerta z gosti v veliki dvorani novogoriškega kulturnega doma.

Vokalni ansambel Reunion pa se po omenjenih koncertih v začetku leta ni razšel, ampak poglobil v učenje novih pesmi, saj so pred njim številni nastopi. “Sledim razvoju pevske kulture in sem vanjo vpet doma in v tujini, zato se mi ob sodelovanju z zborom Reunion poraja vprašanje in hkrati izziv, kako bi lahko zvenel velik pevski sestav pod stalnim, daljšim sistematičnim nadzorom,” nam je zaupal umetniški vodja Radovan Kokošar, ki je na prošnjo pevcev nedavno sprejel to zanj odgovorno funkcijo. “Vidim tudi priložnost, da izkoristimo ta sociološki fenomen, ki se nam je zgodil in za podobnega še nisem slišal,” je dodal.

Zboru se pridružujejo novi člani, med katerimi so tudi posamezniki, ki se posebej za sobotne vaje pripeljejo iz Ljubljane. Kokošarju je zbor v velik navdih tudi pri pripravi novih skladb. Da bi mu izbrana vizija zbora uspela, je izbral tudi poseben pristop delovanja. “Običajno se vokalni sestavi znotraj obstoječega delijo po glasovih glede na zmožnost različnih obsegov od najvišjih ženskih glasov navzdol do najnižjega moškega glasu. Navadno zbori stremijo k izenačeni glasovni “barvi”, sam pa menim, da je to odveč. Zato bom poleg višinskih vlog razdelil posamezne grupacije tudi po barvi glasov in si znotraj njih prizadeval doseči barvno izenačenje ter na ta način manj prisilno vplivati na glas, ki je posamezniku dan, pa še izrazna možnost ostane širša in pestrejša,” je poudaril.

Zbor bo nastopil že na jutrišnji prireditvi Svoboda je zasijala v Šempetru. Nato bodo 15. maja zapeli na otvoritvi Tedna ljubiteljske kulture v središču Nove Gorice, 20. junija pa bodo nastopili na prireditvi Pod lipo v Solkanu. Na povabilo Vlada Kreslina se mu bodo nekdanji pevci Oš Solkan pridružili na avgustovskem koncertu v Križankah v okviru Ljubljanskega festivala.

V jesensko sezono bo zbor zakorakal z bogatim repertoarjem ter s pripravami na novoletni koncert. “Vsekakor brez rock, jazz in pop glasbe ne bo šlo,” se je namuznil Radovan Kokošar.

Navdušenja ob tem, v kaj se je razvil zbor, ne more skriti niti Ana Zavrtanik Ugrin, predsednica Kulturno-umetniškega društva 28. “Smo kot velika glasbena družina, ki nas združuje ista strast - do zborovskega petja. Četudi smo tu združene različne generacije, smo 'klapa, ki diha',” je dejala. Na vajah, ki jih imajo ob sobotah v treh prostorih OŠ Solkan, se med njimi kreše pozitivna energija.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano