Sivka cveti v vseh pogledih

Potem ko se je gojenje sivke zakoreninilo na Krasu, se širi v Vipavsko dolino in tudi v Brda. Edina briška kmetija, ki se temu bolj posveča in iz več kot 4000 sadik prideluje olje in ostalo, kar poleg sodi, je organizirala žetev za turiste.

Sivko v Vedrijanu je so želi na sončen čudovit dan, ko so tudi popoldanske temperature bile 
znosne. Foto: Ambrož Sardoč
Sivko v Vedrijanu je so želi na sončen čudovit dan, ko so tudi popoldanske temperature bile znosne. Foto: Ambrož Sardoč

VEDRIJAN > “Brda so turistična pokrajina in prav turisti so še bolj ozaveščeni o teh stvareh,” je med žetvijo sivke konec tedna, ki združuje koristno s prijetnim za pridelovalce in obiskovalce, o priljubljenosti izdelkov iz te zeli lila barve ter o donosnosti posla povedala Mirjam Marinič. Skupaj s soprogom Damjanom vodi kmetijo Vonj poletja v Vedrijanu, in čeprav sta v prvi vrsti sadjarja, dejavnost dopolnjujeta z vzgojo zdaj 4000 do 4500 sadik sivke (lavandinov in prave sivke) na terasah pod vasjo.

Po pripovedovanju Mirjam se izdelki iz sivke dobro prodajajo. “Hidrolat je bil prvo leto pravi bum, zanj imamo stalne odjemalce predvsem med družinami z otroci.”

Ta voda, obogatena s sivkinim oljem, ki nastaja ob njegovi destilaciji, je dobra za kožo. Po besedah sogovornice pomiri srbež po pikih žuželk, na primer, dobro deluje proti aknam, lahko služi kot voda za po britju, “uporabna pa je zlasti za nego otroške kože.”

Glavni produkt, torej olje, ki ga Mariniči izvlečejo zlasti iz z njim bolj bogatih lavandinov, ne iz prave sivke, se enako uporablja kot tako za različne namene, hkrati pa kot dodatek za mila, šampone, detergente in podobno. Potem pa je tu še paleta izdelkov iz sušenih cvetov, ki postanejo čaji, začimba v prehrani, sirup za mešanje z vodo, nenazadnje naravni odganjalec moljev.

“Tudi komarje naj bi sivka odganjala, čeprav v to nisem prepričana,” kot zanimivost dodaja Mirjam, med tem ko dišeči grm na njivi privabljajo različne žuželke in je žetev pod Vedrijanom ves čas spremljalo brenčanje, posebej številnih čebel in še številnejših čmrljev. Tja pa bodo Mariničevi na koncu vrnili ostanke destilacije sivke, saj stebla in “ožete” cvetove uporabijo kot zastirko, ki med drugim zatira plevel na njivi. Dober hektar veliko parcelo, posejano s sivko, pa so sklenili nekoč vso nameniti gojenju zelišč.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano