Pred vilo Vipolže zasadili potomko najstarejše trte na svetu

Domnevno najstarejšim cipresam v Evropi bo odslej pred vilo Vipolže družbo delala tudi potomka najstarejše trte na svetu.

Trte so posadili v nedeljo točno opoldne.
Trte so posadili v nedeljo točno opoldne. 

VIPOLŽE > V parku briške renesančne vile sta tri sadike potomke mariborske Stare trte v nedeljo točno opoldne zasadila predstavnik Mestne občine Maribor in skrbnik Stare trte Stane Kocutar in župan občine Brda Franc Mužič. Gre za uresničitev pobude Združenja slovenskega reda Vitezov vina omizja Brd in Vipavske doline. Stara trta je s svojimi častitljivimi več kot 400 leti vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu.

V Brdih že imajo potomko Stare trte, in sicer v Vedrijanu. Dobili so jo v dar, ko je bila domačinka Andreja Erzetič (poročena Vitez) izbrana za Vinsko kraljico Slovenije.

“Leta 1972 so v Mariboru s pomočjo predstavnikov Gozdarske fakultete in Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine ugotovili, da je trta, ki raste ob Dravi stara od 350 do 400 let. To letnico potrjujejo tudi grafične upodobitve Maribora, ki se hranijo v Štajerskem deželnem arhivu v Gradcu,” je povedal Stane Kocutar. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj po vseh kontinentih, pa tudi v številnih slovenskih krajih.

“Mariborčani smo ponosni, da bo potomka naše žlahtne trte rasla ob tem imenitnem rastišču ob najlepšem slovenskem renesančnem dvorcu v Sloveniji,” je še dejal Kocutar. Briškemu županu je predal Listino, ki sta jo podpisala skupaj z mariborskim županom dr. Andrejem Fištravcem, ki se osebno ni mogel udeležiti slavnostnega dogodka v Vipolžah. Briški župan Franc Mužič je ob tem dejal: “Nedvomno bomo zanjo skrbeli kot za svojo. Potomka Stare trte bo bogatila videz našega nedavno obnovljenega dvorca. Brici trto častimo že vrsto let, zato ji namenjamo posebno mesto pri promociji naše pokrajine.”

Spletno uredništvo


Najbolj brano