Pred imenovanjem novega predsednika uprave Hita pozivi k preudarni izbiri

Novogoriška svetniška skupina Goriška.si je županu Mateju Arčonu in predsednici uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidii Glavina poslala odprto pismo, v katerem poziva k odgovornemu in preglednemu izboru novega predsednika uprave Hita. Prav danes bodo na seji nadzornega sveta Hita pregledali prispele prijave.

Danes bodo na seji nadzornega sveta Hita pregledali prispele 
prijave za mesto predsednika uprave. Foto: Leo Caharija
Danes bodo na seji nadzornega sveta Hita pregledali prispele prijave za mesto predsednika uprave. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Skupaj s kadrovsko agencijo Profil iz Ljubljana bodo na popoldanski seji nadzornega sveta pregledali vseh 14 prispelih prijav, vendar dokončne izbire novega predsednika uprave še ne bo, napovedujejo v Hitu.

"Merilo za izbiro morajo biti program, vizija, kompetence in znanje," je pred tem v pozivu županu zapisal vodja svetniške skupine Goriška.si v novogoriškem mestnem svetu Klemen Miklavič. Kot je dodal, je nepregledno in zakulisno kadrovanje na vodilna mesta velikih državnih in občinskih podjetjih prepogosto pripeljalo neprimerne kadre, ki so podjetja vodili v propad ali kako drugače ogrozili uspešnost poslovanja: "V Goriški.si smo prepričani, da so podjetja v solastništvu občine in države lahko uspešna, če sta njihovo poslovanje in izbira vodstva izpostavljena kritičnemu očesu javnosti."

V pismu so obenem izrazili prepričanje, da bo izbira novega predsednika uprave Hita vplivala na kasnejšo predvideno privatizacijo te družbe, ki je je za lokalno okolje nadvse pomembna, saj je med največjimi zaposlovalci in ključnega pomena na področju turizma.

Svetnica Tanja Pipan (SD) je na seji mestnega sveta konec septembra pozvala vodstvo občine, naj ob morebitni prodaji Hita delnice od države odkupi Mestna občina Nova Gorica. Predlog je utemeljevala s tem, da je Hit trenutno uspešno podjetje, od njegovega obstoja pa so odvisna tudi številna delovna mesta občanov.

"Menim, da je družba Hit izjemno pomembna za naše okolje zaradi zaposlitev, zaradi prihodkov, koncesijskega denarja in menim, da bi lahko tudi občina dobro upravljala s to družbo in jo ohranila v domačih rokah, ne pa da vedno prihajajo le tujci in nam vsiljujejo svoje poglede in razvoj. Upam, da bo občina to pobudo vzela resno in nam svetnikom ponudila svoj predlog do naslednje seje," je takrat dejala Pipanova.

Občinska uprava Mestne občine Nova Gorica je za novembrsko sejo pripravila predlog, a Pipanova z njim ni bila zadovoljna, zato jih je pozvala, naj ga dopolnijo.

STA


Najbolj brano