Podkraj je bil odrezan od glavne ceste

V Podkraju podobnega vremena ne pomnijo, vas je bila dopoldne odrezana od glavne ceste, ker je imel podizvajalec KSD Ajdovščina tehnične težave in ni mogel začeti plužiti lokalne ceste skozi vas.

Podkraj Foto: Slavica Velikonja
Podkraj Foto: Slavica Velikonja

AJDOVŠČINA > Na Ajdovskem so imeli danes ob burji in dežju preglavice tudi s prvim snegom. Burja je namreč na območju od Predmeje do Podkraja gradila zamete in ovirala promet. Z nevšečnostmi so se ukvarjali tudi v tukajšnjih šolah.

Šolski avtobus ni mogel do Predmeje

Po podatkih ravnatelja OŠ Otlica Aleksandra Popita nekaj učencev ni prišlo v šolo, saj šolski avtobus ni mogel do Predmeje. Še huje pa je bilo v Podkraju, kjer je v zametu na lokalni cesti, ob tamkajšnjem pokopališču, obtičal hišnik OŠ Col, ki je učencem iz matične šole na Colu peljal kruh za dopoldansko malico. Šolski kombi so rešili šele po poldrugi uri. “Naši zaposleni česa podobnega ne pomnijo. K sreči so sredi dopoldneva cesto očistili, tako da smo opoldne na podružnično šolo lahko dostavili kosilo,” je pojasnil ravnatelj šole Rajko Ipavec.

Med domačini pa je bilo prav zaradi neočiščene lokalne ceste skozi vas precej slabe volje. “Krajani so me klicali cel dopoldan in opozarjali, da je bila cesta od 7.30 neprevozna, ker komunala ni prišla pravočasno in jo očistila. Če se bo tako vreme nadaljevalo, se bojimo, da bodo težave še večje, saj po naših informacijah komunala še ni izbrala izvajalca zimske službe. Zima pa je tu,” je za PN pojasnil predsednik sveta KS Podkraj Metod Bizjak. Ob tem je izpostavil tudi težave na lokalni cesti od Podkraja proti Bukovju, ki je bila zaradi snega na postojnski strani zjutraj neprevozna, tako da so številni domačini ostali na pol poti. Kot nam je povedal eden od izvajalcev je do težav prišlo zato, ker se v ajdovski komunali do prvega letošnjega snega niso uspeli dogovoriti, kdo bo plužil glavno cesto.

Za pojasnila o težavah zaradi domnevne neodzivnosti komunale v Podkraju smo prosili direktorja KSD Ajdovščina, Egona Stoparja. Pojasnil je, da je prišlo do neljubega zapleta, ker je imel njihov podizvajalec nekaj tehničnih težav. “Prebivalcem in osebju osnovne šole se opravičujemo za vse težave, ki so jih zaradi tega imeli. Pluženje sicer poteka v predvidenem obsegu, so pa razmere zaradi močnega vetra dokaj zahtevne,” je opoldne pojasnil Stopar.

Ob tem je povedal še, da bodo do 15. novembra, ko se bo “uradno” pričela zimska sezona, uredili vse formalnosti tega datuma bodo urejene vse formalnosti. Zima je malce pohitela in zato lahko v teh dneh pride do kakšne težave, se bomo pa mi in naši podizvajalci močno trudili, da bomo razmere, včasih dokaj zahtevne, čim bolje obvladovali.

Šolske stavbe na udaru dežja z burjo

V šolah po dolini težav s prevozi zaradi zasneženega vozišča niso imeli, so se pa marsikje ukvarjali z zamakanjem kot posledico dežja in močne burje. Ravnateljica OŠ Draga Bajca Vipava Mojca Pev je pojasnila, da imajo težave v matični šoli v Vipavi in v podružnicah v Vrhpolju in Podnanosu.

Podobne težave je danes izpostavila tudi ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina Irena Kodele Krašna. “Pri oknih na severni in vzhodni fasadi, ki sta najbolj izpostavljeni burji, nam močno zamaka. V eni od učilnic pa je očitno strop tako prepojen z vlago, da je danes začelo kapljati s stropnih plošč. Težave so se prvič pojavile že ob septembrskem dežju z vetrom, nanje smo opozorili izvajalca gradnje, a konkretnega razloga zamokroto še ne poznamo,” je danes povedala ravnateljica. Ob tem je treba dodati, da je stavba nova, saj so jo dokončali in odprli lansko leto.

S podobnimi problemi so se danes znova spoprijeli tudi v OŠ Šturje, kjer pa so bile po besedah ravnateljice Lee Vidmar težave manjše kot pred popravilom fasade in oken. “Zaradi količine padavin in močne burje, je zamakalo po nekaterih učilnicah pod okenskimi policami ter v avli, kjer so bile največje težave že pred sanacijo. To je bilo prvič po gradnji prizidka in obnovi fasade, da je zamakalo na več krajih,” je včeraj dodala Vidmarjeva.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano