Padalci zavzeli nebo nad Bovcem

V teh dneh je na letališču v Bovcu nekaj sto padalcev z vsega sveta. Na AvioFun Skydive Campu podirajo tudi rekorde: takšnega obiska še ni bilo, 35 padalcev pa je v zraku sestavilo največjo formacijo na slovenskem nebu. Za soboto napovedujejo še eno atraktivno - brhke padalke bodo iz letal skočile v kopalkah. Dogajanje privablja tudi turiste, mnogi skočijo v tandemu. “Na dan jih skoči med 50 in sto. Ker jih bo za vikend še več, ocenjujemo, da jih bo v desetih dneh skočilo tisoč,” ocenjuje direktor AvioFuna Damijan Cehner.

 V Bovcu podirajo rekorde: 35 padalcev naenkrat je največja formacija doslej na slovenskem nebu.  Foto: Neva Blazetič
V Bovcu podirajo rekorde: 35 padalcev naenkrat je največja formacija doslej na slovenskem nebu.  Foto: Neva Blazetič

BOVEC > “Približno 300 padalcev z vsega sveta je prijavljenih na dogodek. Poleg njih prihaja veliko turistov, ki skačejo v tandemu, šole padalstva, veliko dela imajo inštruktorji. Oba aviona letita na 'polno', pogoji so odlični,” je po polovici prireditve zadovoljen Damijan Cehner, vodja letalskega dela prireditve in direktor podjetja AvioFun, ki organizira padalski kamp. “Brez pomoči Aerokluba Bovec, ki upravlja z letališčem, in Občine Bovec pa takšnega dogodka zagotovo ne bi zmogli,” dodaja in pohvali sodelovanje z Bovčani: “Obenem uspešno sodelujemo tudi z lokalnimi ponudniki. Vsi padalci, ki so prišli, seveda ne skačejo vsak dan, številni gredo na rafting, kanjoning in podobno.”

V Bovcu so zagotovili odlične pogoje

Že osmi kamp AvioFun podira rekorde. Toliko padalcev, kot jih je tokrat prišlo v Bovec, še niso zabeležili, v ponedeljek pa so v drugem poskusu postavili še enega: 35 padalcev je sočasno skočilo, eden pa je vse skupaj snemal, in s tem so v zraku sestavili največjo formacijo na slovenskem nebu doslej.

Na, po mnenju mnogih, eno najlepših športnih letališč v Alpah v toplejših mesecih prihaja vse več ljudi. Kot pravijo padalci, je skok iz letala s 4000 metrov v ozko bovško kotlino edinstvena poslastica. Zdaj, ko je letališče urejeno, je povsem “druga pesem”, kot pred leti, ko so to prireditev organizirali prvič, poudarja Cehner. “Med padalci je največja reklama tista, ki gre od ust do ust. To prireditev smo v Bovcu organizirali že letos spomladi. Bolj ali manj vsi tisti, ki so bili takrat tu, so se vrnili, v povprečju pa je vsak pripeljal še pet novih padalcev. V Bovcu je odlično, dani so vsi pogoji, da se dela res pravi turizem svetovnega formata,” je prepričan. Bovčani so z zavzeto posodobitvijo letališča očitno zadeli v polno.

Magnet ne le za padalce, ampak tudi za turiste

Na to ne kaže le pisana druščina padalcev, ki prihajajo iz vsega sveta, od Evrope in ZDA pa tja do Avstralije in Nove Zelandije. Tudi množica turistov, ki jih pritegne dogajanje, je velika, številni med njimi se odločijo za skok v tandemu. “Štiri ekipe se, na primer, ukvarjajo samo s turisti. V tandemu jih med tednom na dan skoči med 50 in 100. Ker jih bo za vikend zagotovo še več, ocenjujemo, da jih bo v desetih dneh verjetno skočilo približno tisoč,” napoveduje Cehner in dodaja, da je med njimi, zanimivo, tudi kar precej mladih iz arabskega sveta. Kamp se bo dogajal do nedelje. Zanimivo in atraktivno bo med drugim v soboto, ko bodo organizirali tako imenovane bikini skoke, saj bodo najpogumnejše padalke iz letal skočile v kopalkah. In seveda bodo izbrali tudi miss bikini.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano