Odprt bo junija

Postavljanje mostu čez Vipavo v Mirnu je bilo včeraj prava atrakcija, saj je privabilo številne domačine in šolarje. Za kolesarje in pešce pa ga bodo odprli šele konec junija.

Ob glavni cesti so se zbrali  številni Mirenci. Mosta z dvigali pač ne postavljajo vsak dan ... Foto: Leo Caharija
Ob glavni cesti so se zbrali številni Mirenci. Mosta z dvigali pač ne postavljajo vsak dan ... Foto: Leo Caharija

MIREN > “Za Miren je to velika pridobitev, saj bomo lahko ustvarili novo pešpot, ob mostu na desnem bregu Vipave načrtujemo tudi otroška igrala. Načrti sodijo v okvir projekta Park Miren. Idejno zasnovo za urejanje parka bomo krajanom predstavili do poletja,” je zadovoljen predsednik KS Miren Matjaž Mozetič, ki si je včeraj s številnimi Mirenci, med katerimi so bili tudi šolarji, z zanimanjem ogledal montažo, ki jo je opravilo približno 30 gradbincev. Tridelno jekleno konstrukcijo za most, ki s sinje modro barvo izstopa iz okolice, je namreč podjetje Petrič izdelalo v delavnici in jo sestavilo šele na desnem bregu Vipave, včeraj pa so jo z večjim avtodvigalom (na levem bregu mu je bilo v pomoč še eno dvigalo) postavili na betonsko nosilno konstrukcijo z vpetjem. To so, skupaj s temelji, postavili že ob koncu minulega leta.

42 metrov dolg in 3,5 metra širok most so postavili v okviru projekta centralne čistilne naprave zato, da bo nosil zbirni kanal čez reko. Sočasno pa bo služil tudi kot pešpot in kolesarska steza. “Konstrukcija je postavljena, v prihodnjih dneh bodo urejali še hodno površino in ograjo. Nato bo treba pridobiti uporabno dovoljenje, most pa bo odprt, ko bo zaključena kanalizacija v občini,” pravi župan Mauricij Humar. Po odprtju bo most namenjen pešcem in kolesarjem in bo osvetljen.

Zasnovan je tako, da kanalizacijski vod ne bo viden, po zagotovilih projektantov pa ne bo vplival na pretočnost reke ob nalivih. Celotna naložba - most s skalometom, temeljenjem in konstrukcijo - bo stala dobrih 500.000 evrov.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano