Nova Gorica je večja, a Vipava ima dvorec

Upravni odbor novogoriške univerze bo na jutrišnji seji odločal o tem, ali bo ustanova kampus gradila v Novi Gorici ali v Vipavi. Župana obeh občin pričakujeta, da se bo tehtnica nagnila v njuno smer. Matej Arčon zato, ker je mesto vrtnic središče, po katerem ustanova nosi tudi ime, Ivan Princes pa zato, ker univerza že uporablja del in bo kmalu še en del Lanthierijevega dvorca.

Na mestni občini načrtujejo, da bi prve stavbe kampusa 
zrasle na delu načrtovanega območja, ki je najbližje cesti in 
komunalnim priključkom ter že v lasti občine.  Foto: Veronika Kravos
Na mestni občini načrtujejo, da bi prve stavbe kampusa zrasle na delu načrtovanega območja, ki je najbližje cesti in komunalnim priključkom ter že v lasti občine.  Foto: Veronika Kravos

VIPAVA, NOVA GORICA >Če je Univerza v Novi Gorici za poroko godna devica, ima precej sreče. Oblegata jo dva snubca, ki tekmujeta v tem, kdo bo ponudil več. Eden ima več vpliva in bogastva, drugi pa več plemenite tradicije. Obema je skupno, da doto sicer obljubljata, skrinj z zlatom pa še nista prinesla v zaročenkino hišo.

Politična enotnost

V Novi Gorici je resen strah pred tem, da bi mesto izgubilo sedež univerze, zaznamoval že predvolilno obdobje. Skoraj vse liste in stranke so takrat podpisale pismo o nameri, s katerim so se zavezale skupnemu delu za ohranitev mesta kot univerzitetnega središča. In obljubo držale.

Klemen Miklavič, mestni svet Nova Gorica: “Rektor Univerze v Novi Gorici ima zdaj zagotovilo, da bo celo območje namenjeno razvoju univerze.”

Novogoriški mestni svet je že pred časom sprejel celovit dokument, ki določa, kje in kako bo mesto zagotovilo prostor za univerzo, prinaša pa tudi analizo razmer. “Gre za temeljito gradivo, ki smo ga pripravljali več mesecev,” je včeraj pojasnila predsednica odbora za kulturo, šolstvo in šport Tatjana Krapše. O razvoju visokega šolstva po novem razmišlja tudi posebno strateško telo znotraj sveta, ki ga vodi Klemen Miklavič. “Še posebej zadovoljni smo, da je član komisije tudi novo imenovani član upravnega odbora Univerze v Novi Gorici, kar, seveda ob predpostavki, da je univerza avtonomna, omogoča boljšo komunikacijo,” je povedal Miklavič. Človek v preseku strateškega sveta in upravnega odbora je član uprave družbe Gen-i Dean Paravan.

Bo ponudba dovolj mamljiva?

Na podlagi vsega opravljenega dela je s Trga Edvarda Kardelja na sedež univerze romala ponudba, ki predvideva, da občina univerzi da zemljišča ob Kornu, blizu Dijaškega doma, v zameno za upravno stavbo ustanove v Rožni Dolini.

Ivan Princes, župan Vipave: “Pričakujemo, da bomo jutri imeli v rokah mnenje Agencije RS za okolje, ki bo pozitivno, morda s kakšnim priporočilom.”

“S tem smo rešili pomemben problem, namreč, kako zakonito prenesti zemljišča z občine na univerzo,” je pojasnil župan Matej Arčon. Mestna občina bo hkrati začela s spremembami prostorskega načrta. Računajo na to, da bodo izbrana zemljišča do poleti namenjena izključno izobraževalni dejavnosti. “To je zelo pomembno. Rektor Univerze v Novi Gorici ima zdaj zagotovilo, da bo celo območje namenjeno razvoju univerze,” je dodal Miklavič.

A ostaja pomembna težava. Na izbranem območju ob Kornu je le dobra polovica parcel v občinski lasti, vmes so zemljišča v lasti zasebnikov. Poleg tega bo treba velik del zemljišč komunalno opremiti, kar vsekakor ne bo poceni.

Vode še niso ukrotili

Veliko težavo imajo tudi v Vipavi - ker je zemljišče, namenjeno univerzi, na poplavnem območju, morajo najprej ukrotiti reko Vipavo, šele nato ga lahko spremenijo v zazidalnega. Ukrepe pospešeno snuje inštitut za vode in naj bi bili pripravljeni danes, torej tik pred odločilno sejo upravnega odbora. “Pričakujemo, da bomo jutri imeli v rokah mnenje Agencije RS za okolje, ki bo pozitivno, morda s kakšnim priporočilom,” pravi župan občine Vipava Ivan Princes.

Na vprašanje, ali pričakujeta, da bo odbor univerze sprejel njuno ponudbo, oba župana odgovarjata z “da”. “Ker je Nova Gorica univerzitetno in regijsko središče in smo soustanovitelji univerze,” pravi Arčon. “Ker je naše zemljišče primerno, ker univerza že ima del in bo dobila še del Lanthierijevega dvorca,” pa meni Princes.VESNA HUMAR


Najbolj brano