Nova Gorica bo pametno mesto

TTN skupnost Nova Gorica gradi prvo odprto omrežje za internet stvari v Sloveniji. Cilj je, da Nova Gorica postane pametno mesto.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

ŠEMPETER > “Internet stvari je modna muha, ki pa bo kot slon zalomastila oziroma že lomasti po tržišču in bo kmalu, če že ni, življenjska nuja,” je povedal Robert Ambrož, eden od ustanovnih članov skupnosti. Internet stvari pomeni povezanost naprav prek internetnega omrežja, ki med seboj komunicirajo z aplikacijami. Do leta 2020 naj bi bilo po svetu vanj priklopljenih že 50 milijard naprav.

TTN Nova Gorica je uradna članica mednarodnega omrežja The Things Network. V svetu je danes 400 TTN skupnosti z več kot 15.000 člani. Njihovo poslanstvo je podjetjem, izobraževalnim inštitucijam in tehnološkim navdušencem na Goriškem omogočiti dostop do odprtega in varnega omrežja. “Gradimo decentralizirano omrežje, ki ga mi upravljamo in je v lasti uporabnikov in ni konkurenca drugim omrežjem. Naš prvi cilj je pokriti območje šestih goriških občin z LoRaWAN komunikacijsko infrastrukturo in zgraditi močno skupnost,” je dejal Ambrož. Dober primer uporabe v praksi je merjenje onesnaženosti oziroma vodostaja Vipave, kar bi lahko z novo tehnologijo brez večjih stroškov merili na vsakem od 44 kilometrov reke na slovenski strani. Tako bi izsledili onesnaževalce, se bolje pripravili na bližajočo se poplavo …

“Želim si gradnje od spodaj navzgor, da vsi prispevamo po svojih najboljših močeh s stališča znanja, resursov in idej,” je povedal član skupnosti Luka Manojlović, ki je leta 2003 v Novi Gorici zagnal Wlan omrežje za brezplačni dostop do interneta. Člani skupnosti so že preskusili tehnologijo in jo uspešno implementirali na Krasu in zahodnem delu Vipavske doline. “Razvili smo platformo Feel Grid, s katero bi radi ljudem približali pametne naprave oziroma jim na spletu omogočiti upravljanje in analiziranje vsega, kar naprave delajo,” je povedal Tomaž Uršič iz družbe Enkronos. Podatke bodo prek Feel Grida kot prvi uporabljali vinogradniki v Brdih in v Proseccu. Na daljavo bodo nadzirali razmere v trtah glede vlage, temperature ... Platforma Feel Grid se lahko prilagaja različnim potrebam, z njo že merijo vsebnost prašnih delcev v zraku. “Senzorji, ki prek prehodov podatke pošiljajo neki aplikaciji na splet, lahko zajemajo kakršnekoli podatke. Samo od domišljije in od potrebe je odvisno, kaj bomo zajeli, kaj merili in kaj poslali,” je povedal Ambrož.

“Cilj je Novo Gorico spremeniti v pametno mesto. Tehnologija to že omogoča. Tudi če pri tem ne bomo imeli posluha, bomo našli način, da do tega pride,” je še povedal in dodal, da so na Goriškem zaenkrat postavili štiri napravice za prenos podatkov (Gateway), odprti pa so za vse, ki bi se jim pridružili in prispevali kakšen prenos, da bi bila pokritost goriškega območja čim prej čim boljša. NACE NOVAK


Najbolj brano