Nekoliko drugačna vaška nedelja s Kralji ulice

V Dolenji Trebuši se je zgodila prav posebna nedelja. V goste je prišlo Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice iz Ljubljane. Domačini iz Rdečega križa so poskrbeli za razgiban program.

Na malonogometnem turnirju je nastopilo kar šest ekip, med 
njimi “selekcija” tolminskega župana Uroša Brežana.
Na malonogometnem turnirju je nastopilo kar šest ekip, med njimi “selekcija” tolminskega župana Uroša Brežana.  

DOLENJA TREBUŠA > “Rdeča nit prireditve je bila tematika brezdomstva v mestu in na vasi z namenom razbijanja predsodkov do revnejših in brezdomcev,” je v imenu organizatorjev sporočila Sara Pirih. Začeli so z mašo za brezdomce in druge ljudi, odrinjene na družbeni rob, ki sta jo vodila domači župnik Vasjan Kecojević in zaporniški duhovnik Robert Friškovec. Pri maši so z ubrano pesmijo sodelovali tudi otroci, ki obiskujejo verouk.

Po kosilu s “pašto” in palačinkami so Kralji ulice predstavili svoj dokumentarni film na temo brezdomstva Življenje je lep šport.

In v znamenju športa je bilo tudi nadaljevanje. V prijateljskem nogometnem turnirju se je pomerilo kar šest moštev - Kralji ulice, ŠENT iz Nove Gorice, kombinirana ekipa veteranov in mladincev KMN Puntar iz Tolmina, ekipa tolminskega župana Uroša Brežana, domačo čast pa sta branili moštvi ŠD Kuk in Halo banditi.

Otroci so medtem ustvarjali na delavnicah, prostovoljci pa zbirali rabljeno športno opremo. Posebej sta jih presenetila NK Tolmin, ki je poklonil komplet enajstih dresov, in klub malega nogometa Puntar, ki je podaril nogometni žogi. Obiskovalci so lahko za prostovoljne prispevke domov odnesli izvod časopisa Kralji ulice.

“Prečudovit dan je potrdil, da bi s takimi 'malo drugačnimi' prireditvami, kot smo jih vajeni, bilo naše skupno sobivanje še polnejše in da bi se povsod razširil glas, da različnost ni napačna, ampak nas prav ta naredi unikatne in nam hkrati tudi omogoča, da se drugačnosti drugih ne ogibamo, ampak jo spoznavamo in sprejemamo,” še razmišlja Pirihova. NR


Najbolj brano