Namesto na kavo po knjige

Prebivalci zgornjega Posočja si ne bodo več brezplačno izposojali knjig v tolminski knjižnici. Ker letos občine zanjo prispevajo manj denarja, bo s 1. julijem uvedla članarino - ta bo znašala od osem do dvanajst evrov. Alternativa bi bila, da bi samo še izposojale gradivo in se odpovedala ostalim dejavnostim, pojasnjuje direktorica Jožica Štendler.

V tolminski knjižnici so bili pred dilemo: ali ukinitev številnih 
dejavnosti ali članarina. Odločili so se za slednjo, saj knjižnico 
in njene dogodke obiskuje vsak tretji prebivalec Posočja.  Foto: Neva Blazetič
V tolminski knjižnici so bili pred dilemo: ali ukinitev številnih dejavnosti ali članarina. Odločili so se za slednjo, saj knjižnico in njene dogodke obiskuje vsak tretji prebivalec Posočja.  Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Do sedaj so nas občine vsa leta zelo dobro podpirale in smo jim za to hvaležni. Letos pa je denarja na razpolago manj, zato smo bili postavljeni pred izbiro: ali ukinemo dejavnosti in ostanemo pri osrednjem poslanstvu, to je izposoji gradiva, ali pa uvedemo članarino. Odločili smo se za slednje,” je razlog, zakaj s 1. julijem uvajajo članarino, pojasnila direktorica Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin Jožica Štendler.

Julija in avgusta bo urnik spremenjen. V Tolminu bo knjižnica odprta ob ponedeljkih in torkih od 13. do 20. ure, od srede do petka od 8. do 15. ure, v soboto pa bo zaprta. V Kobaridu in v Bovcu bodo vrata ob ponedeljkih in sredah odprta med 14. in 19. uro, ostale dni v tednu pa med 8. in 13. uro.

Upajo, da ne bo osipa

Kot pravi, so se prihodki znižali z lanskih 620.000 na 570.000 evrov. Poleg tega, da občine prispevajo nekoliko manj, tudi ministrstvo za kulturo vsako leto nekoliko zniža svoj del. Čeprav je uvajanje članarine neljub ukrep, Štendlerjeva razume, da je občine v zniževanje prispevka prisilila kriza.

Po novem bodo odrasli plačevali dvanajst evrov za leto dni od vpisa, študenti in upokojenci osem, za otroke in mladino do 18 leta ter brezposelne osebe pa bodo storitve še vedno brezplačne. Članarino uvajajo v vseh oddelkih, torej v matični knjižnici v Tolminu, ter v knjižnicah v Kobaridu in Bovcu. “Ker članarina ni visoka, gre za en evro na mesec, in glede na to, kaj vse pridobijo uporabniki, upam, da to ne bo razlog, da kdo ne bi več želel biti naš član,” si obeta Štendlerjeva.

Tolminska knjižnica je med 58 splošnimi knjižnicami v Sloveniji bila sploh ena redkih brez članarine. Zaradi finančne krize pa je oziroma bo tudi teh vse manj. S 1. julijem, na primer, članarino iz podobnih razlogov uvajajo tudi v knjižnici v Novem mestu.

Član je vsak tretji

Občani so sicer zelo zvesti knjižnici. Vanjo je namreč včlanjenih več kot 6000 uporabnikov, kar je približno tretjina vseh prebivalcev zgornjega Posočja. Ker uvajajo članarino, bodo poleg osnovne dejavnosti, torej izposoje gradiva, lahko ohranili tudi ostale dejavnosti, od organiziranja vseživljenjskega učenja, prireditev, predavanj in računalniških tečajev do bralnih projektov, kot sta, na primer, Primorci beremo in akcija Moja knjižnica.

Direktorica je pojasnila še, da si v prihodnjih letih obetajo nekaj novosti. “V pripravi je strateški načrt za prihodnje petletno obdobje. Večji cilji so gradnja prizidka tolminske knjižnice in nakup novega bibliobusa,” našteva Jožica Štendler. Slednjega bi radi zamenjali najkasneje do leta 2020, saj že od leta 2000 vozi po vaseh v Posočju.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano