Na vrsti so občani

Komisija za pripravo participativnega proračuna v mestni občini je v Šempasu začela niz delavnic, s katerimi ljudem predstavlja, kako lahko uveljavijo svoje pobude.

Predstavniki občine in komisije so v Šempasu začeli niz delavnic, s katerimi ljudem 
predstavljajo, kako lahko predlagajo in izberejo ideje in projekte na svojih območjih.   Foto: Mitja Marussig
Predstavniki občine in komisije so v Šempasu začeli niz delavnic, s katerimi ljudem predstavljajo, kako lahko predlagajo in izberejo ideje in projekte na svojih območjih.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPAS > “Predlagate lahko projekt, ki je za vas zanimiv. Cilj je, da se izvedejo stvari, ki jih predlagajo ljudje in se morda ne bi izvedli. Pomembno pa je, da gre za sodelovanje med prebivalci nekega območja,” je prisotnim položil na srce predsednik komisije Tomaž Jug. Za projekte, ki jih bodo predlagali in izbrali ljudje, je občina rezervirala 250.000 evrov za pet območij. Mestno (Nova Gorica, Rožna Dolina, Solkan, Kromberk) bo imelo na voljo 70.000 evrov, podeželska (prvo obsega Trnovo, Ravnico, Grgar, Grgarske Ravne, drugo Banjšice, Čepovan, Lokovec, Lokve, tretje Branik, Dornberk, Gradišče, Prvačino, četrto Ozeljan, Šempas in Osek) pa po 45.000 evrov. Vodja kabineta župana Andrej Markočič je na praktičnem primeru pojasnil postopke. Pobude bosta preverila uprava občine in komisija. Če bo več podobnih, je zaželeno, da se združijo. Ker bodo morali ljudje podati tudi oceno vrednosti projekta, jih je opomnil, naj bodo čim bolj realni. Čas za oddajo predlogov je do 19. junija. “Dva smo že prejeli, dobivamo pa tudi že prva vprašanja občanov,” je pojasnil Markočič.

Izbrane predloge bodo predstavili, novembra jih bodo ljudje po posameznih območjih izbirali. “Vsak bo lahko glasoval za tri. Pobude, ki bodo izglasovane, se bo izvedlo prihodnje leto. Če pri katerem to ne bo uspelo, se bo denar zanj zamrznil in se bo izvedel leto kasneje. Cilj je, da se participativni proračun nadaljuje tudi v prihodnjih letih,” je poudaril Jug.

Naslednja delavnica bo 22. maja v OŠ Dornberk, sledile ji bodo 25. maja v Zeliščnem centru v Grgarskih Ravnah, 29. maja v OŠ Čepovan in nazadnje še 7. junija v veliki dvorani novogoriške mestne hiše. Vse delavnice se začnejo ob 19. uri.

Enako je dejal tudi župan Matej Arčon: “Prepričan sem, da bo prvo leto uspešno in bomo ta projekt peljali naprej. Ljudje se vse bolj vključujejo in prav je, da prisluhnemo njihovim idejam.”MITJA MARUSSIG


Najbolj brano