Na seji novogoriškega mestnega sveta se je vnela polemična razprava

Na današnji seji novogoriškega mestnega sveta se je ob poročilu o delu Turistične zveze Nova Gorica, ki ga je predstavil predsednik Črtomir Špacapan, vnela polemična razprava. V njej je bilo slišati tudi očitke, da novogoriška občina nima jasno začrtane vizije, kaj bi v prihodnosti rada dosegla na področju turizma in kako naj bi ji to uspelo.

Svetnik Robert Golob (Lista Roberta Goloba) je opozoril, da 
bo potrebnega precej dela, da se bo število obiskovalcev na 
Goriškem tudi obdržalo, saj so mnogi to turistično destinacijo 
izbrali zgolj zaradi razmer v svetu in bojazni pred terorizmom. Foto: Leo Caharija
Svetnik Robert Golob (Lista Roberta Goloba) je opozoril, da bo potrebnega precej dela, da se bo število obiskovalcev na Goriškem tudi obdržalo, saj so mnogi to turistično destinacijo izbrali zgolj zaradi razmer v svetu in bojazni pred terorizmom. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Število turistov se na Goriškem močno povečuje, letno za več kot deset odstotkov. Če so leta 2014 v Mestni občini Nova Gorica našteli 152.710 nočitev, jih je bilo lani že 203.694, je dejal Špacapan. Ob tem jih je svetnik Robert Golob (Lista Roberta Goloba) opozoril, da bo potrebnega precej dela, da se bo tako število obiskovalcev na Goriškem tudi obdržalo, saj so mnogi to turistično destinacijo izbrali zgolj zaradi razmer v svetu in bojazni pred terorizmom.

Svetnik Simon Rosič (Goriška.si) je poudaril, da se na Goriškem kažejo zametki t. i. športnega turizma, zato bi morali več napora vložiti v pridobivanje novih gostov na tem področju. Vendar bi za to potrebovali tudi več ustrezne športne infrastrukture, je dodal.

Razprava se je vrtela tudi okrog vprašanja, ali turistični sejmi v svetu koristijo promociji določenih destinacij, kar sta tako Špacapan kot vodja Turistično-informacijskega centra Nova Gorica Dejana Baša odločno zanikala.

Za svoje delo bi v zvezi sicer potrebovali več denarja, zato so pripravili tri večje projekte. Slednje bodo prijavili na razpise nove evropske finančne perspektive.

Svetniki so menili, da bi mogoče v prihodnosti eno od sej namenili zgolj turizmu, ki tudi Goriški iz leta v leto prinaša več zaslužka. Obenem bodo poskušali še bolj povezati manjše turistične ponudnike in več narediti za boljšo prepoznavnost Goriške kot turistične destinacije.

Svetniki so danes razpravljali tudi o kandidatu za novega direktorja Goriškega muzeja. Občinska komisija je med devetimi kandidati, od katerih jih je sedem izpolnjevalo zahtevane pogoje, izbrala štiri in jih povabila na pogovor. Kot najprimernejšega med njimi je v potrditev Mestnemu svetu predlagala Luko Lisjaka Gabrijelčiča, a ga je mestni svet z 19 glasovi proti in 10 za po daljši razpravi zavrnil. Svetniki so se bolj nagibali k potrditvi sedanjega v. d. direktorja Vladimirja Peruničiča, ki ga podpirajo tudi zaposleni in sindikat.

Tako bo treba celoten postopek ponoviti. Dotlej pa bo Goriški muzej še naprej vodil v. d. direktorja, o katerem bodo odločali na novembrski seji. Peruničiču namreč 19. novembra poteče enoletni mandat, ali mu bo zaupano vodenje še naprej, pa bodo svetniki odločali le dva dni prej, torej 17. novembra.

STA


Najbolj brano