Lašček ponuja čudovit razgled na vse strani

Lašček je zelo obiskan hrib. Obišče ga veliko pohodnikov z ožjega in širšega območja Slovenije in zamejstva. Hrib, s komaj 1071 metri nadmorske višine, leži na vzhodnem robu Banjške planote v Zgornjem Lokovcu in je najvišji vrh tega območja.

Zimska idila ob poti na Lašček.
Zimska idila ob poti na Lašček. 

PRIMORSKA > Nanj vodi več poti. Najprimernejše izhodišče je v Srednjem Lokovcu pri cerkvi sv. Petra in Pavla, na nadmorski višini 870 metrov. Če bi napisali samo Lokovec, bi naključni obiskovalec težko našel izhodišče. Lokovec je namreč vas, ki se razprostira kar na 18 kilometrih, če gledamo od juga proti severu. Pri cerkvi oz. bivšem šolskem igrišču se začneta dve markirani poti na Lašček. Zahodna pelje mimo bivše šole proti zaselku Reštela. Nekaj časa hodimo po asfaltni cesti, nato nas markacije usmerijo v ožje gozdne poti, mimo travnikov, pašnikov in vrtač, obdanih s kamnitimi ogradami, ki so ločnice med parcelami. Ob poti je tudi kraško brezno, ki se mu ni dobro preveč približati. Do vrha nas čaka približno ura in 45 minut hoje.

Prav tako je lepo označena pot, ki ima isto izhodišče in vodi mimo igrišča navzgor ob muzeju, in nas najprej pripelje do asfaltne ceste, nato pa do zaselka Novo mesto. Nadaljujemo po stari kolovozni poti, kjer se pot nadaljuje po gozdu in travnikih. Tudi za to pot potrebujemo manj kot dve uri.

Markirana je tudi zahodna pot iz zaselka Cvetrež nad Kalom nad Kanalom. Z avtom se pripeljemo na razpotje. Nadaljujemo po gozdni poti, ki v zgornjem delu obide kmetijo Bremec in nato pripelje na vrh s severne strani. Z Laščka je ob jasnem vremenu čudovit razgled na vse strani. Vidimo Tržaški zaliv, Sveto goro, italijanske Dolomite, Furlanijo, Matajur, Kaninsko pogorje, Krn in njegove sosede, Tolminske vrhove, Črno prst in Triglav, vse do Kamniško- Savinjskih Alp in še marsikaj. Na vrhu je skrinjica z vpisno knjigo in žigom. Turistično društvo Lokovec organizira vsako leto na velikonočni ponedeljek pohod na Lašček.

Obiskovalec lahko v Lokovcu obišče tudi mali muzej kovaštva in muzej nekdanjega koprskega škofa Metoda Piriha. Zanimivosti je še veliko: kako je kraj nastal in kako in od česa so ljudje živeli. Ob predhodni najavi pri Kulturno turističnem društvu Lokovec se da ogledati in izvedeti še veliko več.

LIDIJA VONČINA

Prispevek je nastal v sodelovanju s Planinskim društvom Nova Gorica.


Najbolj brano