Kojsko se ponaša z izjemno dediščino

Na ducate ljudi je z včerajšnjo procesijo ob križevem potu do cerkve sv. Križa nad Kojskim zaključilo praznovanje 500. obletnice lesenega krilnega oltarja v tem svetišču.

Do svetega Križa so včeraj popoldne simbolno ponesli sveti 
križ. Foto: Ambrož Sardoč
Do svetega Križa so včeraj popoldne simbolno ponesli sveti križ. Foto: Ambrož Sardoč

KOJSKO > Praznični vikend se je začel s simpozijem o oltarju v vili Vipolže in se nadaljeval v soboto, ko so Kojščani med drugim pripravili romanje k cerkvi sv. Križa. V njej se danes mašuje le priložnostno, a pred 150 leti je bila znano božjepotno središče, “tedaj pomembnejše od Svete gore,” ve povedati predsednik vaške skupnosti Vasilij Vendramin, ki poudarja, da so z božjo potjo želeli spomniti na ta nekdanji pomen svetišča. Našteli se sicer le okoli sto ljudi, a ni šlo le za domačine ali njihove sosede. “Do cerkve sta peš prišli tudi skupini Italijanov iz Ločnika in Moše,” je ponazoril Vendramin.

Včerajšnji zaključek praznovanja je pritegnil dvesto in več vernikov in drugih. Udeležili so se procesije ob edinem križevem potu v Brdih, ki vodi iz središča Kojskega do cerkvice. Snežno bele obnovljene kapelice s prikazanimi “postajami” na zadnji Kristusovi poti so ob tem tudi blagoslovili, mašo pa je vodil upokojeni koprski škof Metod Pirih. In tudi predavanje o zgodovini Kojskega so napovedali.

Ta zgodovina pa med drugim “pravi”, da so vrh griča, ki ga vas obdaja, nekoč sezidali utrdbo. Obzidje naj bi imelo pet stolpov, ohranil se je eden. Da tam cerkev stoji, je v pisnih virih prvič omenjeno leta 1523, v letu 1515 pa je v Benetkah nastal in bil hkrati posvečen lesen krilni oltar, ki je prišel v Kojsko in se ohranil do danes. Zdaj skrbno varovani primerek sakralne dediščine uvrščajo med najbolje ohranjene tovrstne v Sloveniji in širše, restavrirali so ga že dvakrat, leta 1915 in po drugi svetovni vojni. Narejen pa da je bil za bratovščino sv. Križa, eno številnih verskih skupin, ko so tedaj vzniknile zlasti v severni Evropi.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano