Je en evro na mesec preveč?

Ker bodo letos občine imele manj denarja v blagajnah, v Kobaridu predlagajo, da bi po 12 letih ponovno uvedli članarino za obiskovanje tolminske knjižnice z bibliobusom in s podružnicami v Kobaridu in Bovcu. Znašala bi med osem in 12 evrov na leto. Vsi trije posoški župani so za uvedbo članarine, v knjižnici pa njenega uvajanja ne podpirajo. Bovški občinski svet je članarino že zavrnil.

Bo treba po novem tudi v tolminski knjižnici plačati  en evro vpisnine?   Foto: Neva Blazetič
Bo treba po novem tudi v tolminski knjižnici plačati en evro vpisnine?  Foto: Neva Blazetič

POSOČJE > “Predlagana članarina je nizka, gre za stroške ene kavice na mesec za zaposlene, mladina do 18 let bi še naprej knjižnico obiskovala brezplačno. Toda bojimo se psihološkega vpliva, ki bi lahko povzročil, da naši člani morda ne bi več prihajali,” opozarja direktorica tolminske knjižnice Ciril Kosmač Jožica Štendler.

Nekje bo treba najti rezervo

Na idejo o ponovnem uvajanju članarine po 12 letih so prišli na Kobariškem. Ko so premlevali proračunske izdatke, so ugotovili, da bo treba tudi denar za knjižnico krčiti. “Če bodo vse tri občine pomembno zmanjšale proračunski denar za našo dejavnost, torej tudi za stroške, bo treba nekje najti rezervo. Tri občine za našo dejavnost letno namenjajo okoli 550.000 evrov. Za letošnje leto se obeta zgolj 520.000 evrov, kar je premalo,” ocenjuje Štendlerjeva.

Vse stroške knjižnice s plačami vred plačajo občine, država plača le nakup knjig. Predlani je prispevala 23.000 evrov, lani samo še 17.000, krčenje denarja na vseh koncih in krajih predstavlja Štendlerjeva. Kot pravi, je tudi lastnih prihodkov od plačevanja zamudnin, vpisnin in za izposojo DVD-jev vse manj.

“Pred štirimi leti se je iz tega nabralo okoli 35.000 evrov. Lani samo še 24.000 evrov, ker ljudje pazijo, da ne zamujajo in ker tudi izposoja DVD-jev ni več zelo aktualna,” razmišlja Štendlerjeva.

Ena redkih knjižnic brez članarine

Kot pravi, je tolminska knjižnica med 58 splošnimi knjižnicami v Sloveniji ena od petih, v katerih ne plačujejo članarine. “Pred 12 leti so trije župani soglašali, da je treba ljudem po potresu omogočiti vsaj brezplačen obisk knjižnice. Od takrat dalje smo postali ustanova, v kateri se zbira veliko ljudi, ki brskajo po internetu, berejo, se izobražujejo ... Članarina, pa četudi samo en evro na mesec, bo porušila naš sistem brezplačnega druženja,” opozarja direktorica.

Na bovškem občinskem svetu so bila mnenja o članarini deljena. “Zaradi pritiska ene občine se ne bomo odpovedali nadstandardu, ki je naše ljudi po potresu vsaj malo tolažil,” je bil odločen bovški svetnik Danijel Krivec.Kolega Miha Sotlar pa meni, da je ustrezno, da se članarine plačujejo. Skratka, vprašanje je še odprto, dokler o njem ne bodo zavzeli stališča vsi trije občinski sveti.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano