Idila v Posočju le za en dan

Kdor se je v četrtek vozil od vasi Strmec na Predelu proti prelazu Predel, je na cesti zagotovo obstal, vsaj za kratek čas. Občasno so namreč popolnoma zaprli cesto zaradi snemanja prve slovenske celovečerne grozljivke Idila.

Prizore za prvo slovensko akcijsko grozljivko so snemali tudi v Posočju   Foto: Petra Strban
Prizore za prvo slovensko akcijsko grozljivko so snemali tudi v Posočju  Foto: Petra Strban

PREDEL > “Snemanje poteka v redu, lep dan se je naredil,” je v četrtek s terena med snemanjem na kratko sporočila Petra Strban iz Zavoda Blade Produkcija, ki v sodelovanju s Filmskim centrom Slovenije snema celovečerni igrani film Idila. Cesto so med 7. in 21. uro občasno popolnoma zaprli za promet tudi zaradi tega, da bi bili zvočni dialogi v filmu čim bolj kakovostni, je pojasnila.

V Posočju, kjer je bilo vreme dokaj spremenljivo, se je ekipa sicer mudila nekaj dni, a snemali so le en dan. “Večinoma bomo namreč snemali na Jezerskem, ker je bliže Ljubljani. Je pa res, da je tukaj pokrajina idilična,” je pojasnila Strbanova.

Če je idilična posoška narava, pa je scenarij za film precej bolj temačen. Gre namreč za “čisto akcijsko grozljivko in bo pomenila novo poglavje v slovenski kinematografiji,” trdijo ustvarjalci filma. Prva klapa filma, celovečernega prvenca režiserja in scenarista Tomaža Gorkiča, je padla pred slabim tednom dni v Ljubljani, snemanje pa naj bi končali julija.

Zgodba je srhljiva: po burni prekrokani noči s prijateljicami se amaterski fotomodel Zina odpravi na modno fotografiranje v neokrnjeno naravo, skupaj z ambiciozno Mio, apatično Dragico in snobovskim fotografom Blitczem. Čudaškim domačinom, ki jih srečajo ob poti, ne posvečajo pozornosti, a ravno na idiličnemu travniku, kjer naj bi se fotografirali, jih brezobzirno napadeta domnevna lastnika travnika, ki jih odvlečeta v mračno klet z bizarno žganjekuho, ki skriva neslutene pasti. V glavnih vlogah nastopajo Nina Ivanišin, Sebastian Cavazza, Lotos Vincenc Šparovec, Nika Rozman, Jurij Drevenšek, Damjana Černe in Damir Leventič.

MM


Najbolj brano