Gasilci so trden steber varnosti

Ognjegasno društvo Črni Vrh je leta 1895 nastalo na pobudo domačina Janeza Hladnika in se razvilo v dobro opremljeno in usposobljeno društvo z več kot stotimi člani. Na slavju 120-letnice jim je vreme pričaralo le njim znane peklenske razmere, le da so tokrat sprejemali predvsem čestitke.

  Parada in zbor gasilcev ob 120-letnici PGD Črni Vrh. Foto: Saša Dragoš
Parada in zbor gasilcev ob 120-letnici PGD Črni Vrh. Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Prostovoljno gasilsko društvo s planote je med starejšimi v državi, čeprav najstarejše - metliško - šteje že 146 let. “To je mogočna doba in v njej ogromno dela. Lanska žledena ujma je potrdila, da gasilci nismo le moralni steber države, ampak tisti steber, na katerega se ljudje lahko naslonijo v najhujših katastrofah. Zato v današnji ihti varčevanja pozivam vse odgovorne, naj na to ne pozabijo,” je ob čestitkah slavljencu pozval predsednik GZ Slovenije Jošt Jakša.

Predsednik republike Borut Pahor je na slavje prišel prav zato, da sporoči, da bo država, če bo le politična volja v parlamentu, enotam civilne zaščite in v njih predvsem gasilcem povišala denarno podporo, je dejal gasilcem: “To sem si zastavil kot poveljnik obrambnih sil države. Ko sem vodil vlado, je bilo to težko, saj se je prostovoljno gasilstvo zdelo nekaj samoumevnega. Vaša nesebična, strokovna pomoč ob žledu vam je dvignila ugled. Danes se zavedamo, da ste tudi pomemben socialni nacionalni steber.” Župan občine Bojan Sever pa je zagotovil: “Večkrat ste dokazali, da je vseh devet PGD v občini usposobljenih za pomoč v najtežjih razmerah. Zato bo občina vsem stala ob strani z denarjem za opremo, usposabljanje in razvoj. Pričakovali pa bomo, da boste to dobro izkoristili.”

Da bodo, so zagotovili slavljenci s predsednikom društva Andrejem Žigonom na čelu. V preteklosti so to dokazali že nič kolikokrat. Nastali so s prostovoljnim delom. Z zapuščino domačinke in s prostovoljnimi prispevki ljudi s planote so leta 1901 dogradili gasilski dom. Prvi večji požar, ko je leta 1908 zgorel dobršen del vasi, so gasili dobro opremljeni. Italijanska oblast je društvo ukinila, druga vojna pa je uničila dom in vso opremo. To so, spet v dobršni meri z darovi krajanov, nadomestili in s svojo knjižnico, pevci in gledališko skupino bili osrednje gibalo planote.

Najstarejšo črpalko iz leta 1900 so pokazali na paradi. Ob njej pa, skupaj s sosednjimi društvi, najsodobnejša vozila in opremo. Ker je črnovrški gasilski dom postal premajhen, načrtujejo gradnjo novega.

Parada in slavnostni zbor gasilcev pri 35 stopinjah Celzija nista bila šala, a so gasilci in ljudje glasno nagrajevali vse, ki so si s posebej požrtvovalnim delom zaslužili odlikovanja. Kar nekaj jih je prejelo in kot obvezo sprejelo tudi PGD Črni vrh samo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano