Eni z zamudo, drugi s pospeškom

Živa meja, ki se bohoti ob pešpoti ob Hublju, je dokaz, da se kljub drugačnim napovedim še ni začela prenova pešpoti. Občina že ima izvajalca, a je trenutno preveč zaposlen z drugimi gradbišči. Medtem pa v Plačah pospešeno gradijo dom krajanov.

V Plačah že gradijo dom krajanov z večnamensko dvorano z igriščem za badminton Foto: Alenka Tratnik
V Plačah že gradijo dom krajanov z večnamensko dvorano z igriščem za badminton Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Čeprav je napovedani datum že mimo, še nič ne kaže, da bi začeli urejati prvi del pešpoti ob Hublju, le živa meja je še bolj razbohotena. Prenova prvega dela, od križišča pri glavnem mostu čez Hubelj do mosta pri vrtcu, naj bi se namreč začela v avgustu. Kot pojasnjujejo na občini, je izvajalec izbran. Gre za podjetje Komus iz Postojne, ki pa ima trenutno, kot še dodajajo v občinski upravi, odprtih več gradbišč in mu zmanjkuje časa. “Pričakujemo ga že ta teden, najkasneje pa v začetku prihodnjega tedna,” so sporočili z občine. Pogodbena vrednost del je dobrih 36.000 evrov, končana morajo biti do 30. septembra. Čeprav se še niso začela, pa na občini ne vidijo razloga, da jih ne bi izvedli v tem času. Ne bo šlo namreč za velike posege, živo mejo bodo odstranili in postavili varovalno ograjo, pešpot pa na novo utrdili in asfaltirali.

Ajdovci sicer že več let opozarjajo, da bi bilo treba postaviti varovalno ograjo ob celotni pešpoti od križišča pri glavnem mostu do stare Papirnice. Pešpot namreč vodi mimo knjižnice, vrtca in stanovanjskih blokov, kjer je veliko otrok, pa tudi starejših ljudi. Za zdaj ob njej stoji le živa meja, poleg tega je asfalt na njej na več mestih uničen, izpodjedajo ga tudi korenine. Kdaj bodo uredili še drugi del pešpoti, od vrtca do papirnice, še ni znano. Prav tako za zdaj tudi ne načrtujejo zaščitne ograje na brežinah ob sotočju Hublja in Lokavščka, čeprav tu ni niti žive meje.

Če se dela v mestu še niso začela, pa je precej bolj živahno na gradbišču v Plačah, kjer občina gradi dom krajanov. Kljub temu, da se med Ajdovci in okoličani sprožajo različna mnenja o (ne)nujnosti te naložbe, so na občini prepričani, da gre za pomembno naložbo, ki bo izboljšala kakovost življenja na podeželju. Načrtovana večnamenska dvorana za igranje badmintona bo služila tudi za kulturne in družabne prireditve domačinov iz Plač, Malih Žabelj in Vipavskega Križa. Ob stavbi bodo uredili parkirišča in zaokrožili vaško jedro. Dom bo stal dobrih 338.000 evrov.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano