Dobri, boljši, najboljši ... Brici

Goriška brda so letošnja slovenska destinacija odličnosti. Komisijo so Brici prepričali z vrhunskim spletom kulinarične dediščine in sodobnejših pristopov. “To je priznanje vsem Brikam in Bricem, ki desetletja vlagajo v razvoj briškega turizma,” je zadovoljna direktorica turističnega zavoda Tina Novak Samec. “Vsako priznanje mora biti še večji izziv,” dodaja župan Franc Mužič in obljublja, da se bodo trudili biti še boljši.

Kulinarika in vino sta poleg slikovite pokrajine in ambienta glavna aduta Brd.  Foto: Leo Caharija
Kulinarika in vino sta poleg slikovite pokrajine in ambienta glavna aduta Brd.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > S projektom EDEN - European Destinations of Excellence (Evropske destinacije odličnosti) na ravni EU nagrajujejo destinacijo, ki svoj razvoj in uspešnost povezuje s spoštovanjem trajnostnih načel. Letos je bil naslovljen Turizem, lokalna kulinarika in gastronomija, in prav te značilnosti je ocenjevala strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Janez Bogataj in članice Tanja Mihalič, Tanja Lešnik Štuhec in Irena Milinkovič. Med enajstimi sodelujočimi so se v finale uvrstili Trebnje (Dobrote Dolenjske), Radovljica (Radol'ca), Bohinj (Bohinjsko), Kras (Živi Kras; kulinarika in kamen) in Goriška brda (Brda - spoznaj, okušaj, doživi). Komisijo, ki je ponudbo temeljito preizkusila tudi na terenu, so najbolj prepričala Brda, ki so, po besedah Bogataja, izrazita kulinarična in gastronomska destinacija, kjer Brici “zelo pravilno razumejo vlogo in pomen kulinarične in gastronomske dediščine, ki je lahko temelj sodobnim, ustvarjalnim in inovativnim razpoznavnostim.” Prav vrhunsko vino in hrana poleg slikovite pokrajine najbolj pritegnejo turiste.

“Občina Brda se že od začetka zavzema, da skupaj s primarno briško dejavnostjo, ki je kmetijstvo z vinogradništvom in vinarstvom, napravi destinacijo še bolj prepoznavno doma in v tujini. Naša občina deluje na številnih sejemskih predstavitvah v Italiji, na Hrvaškem in v Avstriji. Ponašamo se s specifiko - vrhunskimi vini s svetovnim slovesom ter sočnim briškim sadjem, med katerim zagotovo kraljuje briška češnja. Gastronomija je gotovo naš adut, ki združuje ponudnike ter v Brda privablja številne goste,” je prepričan župan Franc Mužič, ki je, kot pravi ambasador Brd, seveda zelo zadovoljen. “Vsako priznanje mora biti še večji izziv in obveza,” dodaja in obljublja, da bodo zavezo držali in trud vlagali v “še boljša Brda”.

Da se bodo trudili biti “zgled dobre prakse”, zatrjuje tudi direktorica Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda Tina Novak Samec: “To je priznanje vsem Brikam in Bricem, ki desetletja vlagajo v razvoj briškega turizma in dan za dnem oblikujejo pestro in pristno ponudbo.” In kaj konkretnega bo naziv prinesel Brdom? “EDEN je evropsko združenje, tako da bomo imeli dodatno brezplačno promocijo po vsej Evropi. Računamo, da bomo tudi na ta način dobili dodatne obiskovalce,” meni. Kot poudarja, je cilj ohranjati kakovost in pestrost in jo še dodatno bogatiti: “Vsi projekti, ki jih delamo, so namenjeni temu cilju. Da je gost tako zadovoljen, da svoje bivanje v Brdih podaljša.”

Vseh pet slovenskih finalistov bodo predstavili na slavnostni podelitvi priznanj, ki bo v sklopu Dnevov slovenskega turizma med 12. in 14. oktobrom v Novi Gorici.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano