Čudežna dežela na platnu

Kaj drugega kot obnovljena vila v Vipolžah bi lahko bilo prizorišče slovenske premiere dokumentarnega filma o skupini največjih briških vinarjev Terra Magica.

Vila v Vipolžah je bila prizorišče slovenske premiere dokumentarnega filma o skupini največjih briških vinarjev Terra 
Magica. Foto: Ambrož Sardoč
Vila v Vipolžah je bila prizorišče slovenske premiere dokumentarnega filma o skupini največjih briških vinarjev Terra Magica. Foto: Ambrož Sardoč

VIPOLŽE > Zgodilo se je včeraj, ko so delo preminulega fotografa in režiserja Jureta Breceljnika prvič predvajali pred slovensko publiko in se s tem avtorju, ob prisotnosti soproge, tudi poklonili. O snemanju sta pred zbranimi v polni osrednji dvorani vile Vipolže spregovorila režiserjeva sodelavca, medtem ko je pred tem briški župan Franc Mužič povedal, kaj film pomeni za Brda in Slovenijo.

Ker delo, v katerem nastopajo vinarji Aleš Kristančič, Marjan Simčič, Aleks Simčič, Marko Skočaj, Stojan Ščurek ter Matjaž Četrtič iz slovenskega dela Brd in Joško Gravner, Stanko Radikon ter Robert Prinčič iz italijanskega, pripoveduje o tem, kako so ime Brd in Slovenije preko vin z gričev na zahodu države ponesli v svet.

Na vabilo na večer v Vipolžah, ki je sledil podobnemu pred nekaj tedni v Bruslju, so se odzvali tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar, ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj, poslanca Matjaž Nemec in Mirjam Bon Klanjšček, kakor drugi ugledni gostje. Film bodo znova predvajali danes ob 18.30. uri. AS


Najbolj brano