Center Idrije ne sme biti le mesto duhov

Projekt Mestni zdravnik bo za tri dni oživil prenovljeno Golitovo hišo na Mestnem trgu. Prej so Idrijčane z anketami vprašali, kaj bi jih vrnilo v opustelo staro središče mesta.

 Mestni zdravnik bo za tri dni  oživil Golitovo hišo.
Mestni zdravnik bo za tri dni oživil Golitovo hišo. 

IDRIJA > Idrija je z desetimi evropskimi mesti in občinami tretje leto vključena v projekt oživljanja mestnih središč Mestni zdravnik (City Centre Doctor). Cilj je vrniti dejavnost in življenje v središče mesta. Prva od odmevnejših dejavnosti se obeta med četrtkom in soboto obnovljeni meščanski Golitovi hiši. Projekt je doslej prinesel nekaj gostovanj v partnerskih mestih. Njihove izkušnje in dobre prakse naj bi Idriji pomagale pri oživljanju središča in pri vzpostavitvi razvojno bolj smiselne urbane politike.

Analiza razmer v starem mestnem središču ni ugodna. V njem še vztraja občina, medtem ko je država, z izjemo upravne enote, iz njega vse svoje urade odgnala v večja regionalna središča. Ker sameva vsaj pet prostorov, kjer so nekoč bile trgovine, in za nameček skoraj v celoti tudi velika, predlani povsem obnovljena meščanska Golitova hiša, imajo ljudje vse manj razlogov za obisk tega dela Idrije. Če ga že imajo, so nezadovoljni z dostopnostjo, prometno ureditvijo in varnostjo. Tako so odgovorili v anketi. Od jutri do sobote naj bi vodjem projekta in sodelavcem to povedali še v živo. “Ali Idrija res postaja mesto duhov? Kje je življenje? Kako oživiti prazne javne prostore ...” je nekaj vprašanj, s katerimi jih vabijo h Golitu.

Uvodna razprava bo jutri ob 16. uri, v nadaljevanju pa podjetniški večer z uspešnim mladim domačinom Iztokom Levcem. V mestno dnevno sobo, kot so poimenovali Golitovo hišo in že pred leti obnovljen Mestni trg po načrtih slovitega Borisa Podrecce, vabijo še ves petek in soboto. Na pogovor, ki naj bi pomagal pri pripravi akcijskega načrta za želene spremembe, ali pa zgolj na klepet in igro. Domači arhitekt in bivši župan Cveto Koder bo v petek ob 17. uri vodil delavnico o idrijski arhitekturi in poudaril vsem znane, a neopazne, pogosto kontroverzne stavbe. Petkov večer namenjajo družabnim igram. V soboto ob 9. uri pa mladi krajinski arhitekti vabijo na delavnico skiciranja. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano