“Če vodnik dobro opravi delo, navduši goste”

Petintrideset udeleženk in udeležencev prvega izobraževanja za turistične vodnike v Goriški regiji je v petek v Šmartnem prejelo potrdila in izkaznice. S tem so dobili pravico in dolžnost, da spremljajo goste po dvanajstih občinah na severu Primorske, ki sodijo v turistično območje Smaragdna pot.

Podelitev certifikatov vodnikom je gostila Hiša kulture v 
Šmartnem.
Podelitev certifikatov vodnikom je gostila Hiša kulture v Šmartnem.  

ŠMARTNO > “Ko sem videl, da se je na izobraževanje vpisalo 51 ljudi, sem bil nadvse presenečen nad velikim odzivom,” je ob podelitvi povedal Anton Gosar, dekan portoroške Turistice, ki je izvajala izobraževanje. Novim vodnikom je ne le kot akademik, temveč tudi kot prekaljeni turistični vodnik, položil na srce nekaj modrosti. Povedal jim je predvsem, da se pot za njih ni končala, ampak se šele začenja, ter da morajo predvsem ostati radovedni. Za konec jih je navdahnil z nekaj verzi Simona Gregorčiča.

“Turizem v Sloveniji se razvija in temu razvoju moramo slediti,” je poudaril direktor organizatorja izobraževanja, Regionalne razvojne agencije severne Primorske, Črtomir Špacapan. Spomnil je, da se tudi v tej regiji število turistov veča: “Če vodnik dobro opravi svoje delo, navduši goste, pa tudi ponudnike motivira k boljšim storitvam.”

Izobraževanje je obsegalo 25 ur predavanj, 35 ur praktičnega in samostojnega dela ter deset ur terenskih vaj. Od 51 vpisanih slušateljev jih je končni izpit opravilo dve tretjini. Večina se strinja z Antonom Gosarjem, ki je poudaril, da izobraževanje ne prenese le priložnosti za zaslužek, temveč tudi osebnostno rast.

“Super je bilo. Vesela sem, da se nas je toliko zbralo in bili smo krasna ekipa. Spoznala sem veliko stvari, ki jih o lastni regiji nisem vedela. Zdaj, ko imamo potrdila, je na vsakem od nas, da iz tega nekaj naredi. Slovenija vsekakor teži k rasti turizma in ta dejavnost pri nas ima potencial,” je razmišljala Anja Sedevčič.

Član Društva Soška fronta, ki ima že dolgoletne izkušnje z vodenjem obiskovalcev, David Erik Pipan, je pojasnil: “Kaj nekaj udeležencev nas je bilo, ki imamo lokalne ali tematske licence ter celo nacionalne. Naš namen je bil, da pridobimo širša znanja.” Območje veljavnosti licence, ki sega od Vipave do Bovca, je ravno pravšnje za zgodovinski turizem, saj zajema večino prizorišč Soške fronte, ki so ob 100. obletnici prve svetovne vojne za obiskovalce še posebej zanimiva. “Izobraževanja sem se udeležila tudi z mislijo, da znanja prenesem na druge člane društva,” je povedala predsednica Društva za kulturo, turizem in razvoj Renče Vesna Pahor, ki priznava, da Renče morda res nimajo velikih turističnih znamenitosti: “A če stvari predstaviš na pravi način in če povežeš kraje v Vipavski dolini in Posočju, vsekakor lahko nastane zanimiva zgodba.”

VESNA HUMAR


Najbolj brano