Brglez v Ozeljanu o pomenu boja Primorcev proti okupatorjem

V počastitev 74-letnice ustanovitve prvega Primorskega partizanskega bataljona Simona Gregorčiča praznujejo v Ozeljanu krajevni praznik. Celodnevno dogajanje so zaokrožili s prireditvijo, na kateri je kot slavnostni govornik spregovoril predsednik državnega zbora Milan Brglez. Poudaril je pomen boja Primorcev proti okupatorjem.

V počastitev 74-letnice ustanovitve prvega Primorskega 
partizanskega bataljona Simona Gregorčiča praznujejo v 
Ozeljanu krajevni praznik. Foto: Leo Caharija
V počastitev 74-letnice ustanovitve prvega Primorskega partizanskega bataljona Simona Gregorčiča praznujejo v Ozeljanu krajevni praznik. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > "Boj za svobodo in domovino je tisto, kar je najvrednejše in najčistejše. Tu ni in ne more biti nobene revizije zgodovine. Primorska je vstala, Primorke in Primorci ste vstali. In to za svobodo," je dejal Brglez.

Prav te mlade fante in dekleta, ki so se v najtežjih časih odločili za upor proti okupatorju, si moramo tudi danes vzeti za vzgled, meni Brglez, "ko se odločamo, kako želimo živeti v naši domovini". "Bodimo drzni in uporni, a ne trmoglavi. Bodimo ponosni na to, kar smo dosegli, a delajmo na tem, da dosežemo še več. Predvsem pa nikoli ne pozabimo, da brez poguma in odpora partizanskega gibanja danes Slovenija ne bi bila ne samostojna ne suverena država," je dejal predsednik DZ.

Zbrane sta pozdravila tudi župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon in predsednik sveta Krajevne skupnosti Ozeljan-Šmihel David Vrban. V kulturnem programu so nastopili mešani pevski zbor Lipa iz Šempasa ter otroški pevski zbor Ozeljan-Šmihel.

Že popoldan so pripravili pohod na Vodice, kjer je na krajši slovesnosti spregovoril podpolkovnik Franc Pangerc.

Za okrepitev partizanstva in njegovo razširitev na vso pokrajino je vodstvo narodnoosvobodilni gibanja v Sloveniji marca 1942 poslalo na Primorsko partizansko četo, 19 mož iz Šercerjevega bataljona, ki sta jo vodila komandir Milko Špacapan - Igor, domačin iz Ozeljana, in politkomisar Jaka Platiše - Franc.

Sredi avgusta je pokrajinski komite KPS za Primorsko reorganiziral partizansko vojsko na Primorskem. Iz večine primorskih partizanskih čet, ki so se 17.avgusta 1942 zbrale na Vodicah nad Ozeljanom, je ustanovil prvi Primorski partizanski bataljon Simon Gregorčič. Njegov prvi komandant je postal Jože Lemut, komisar pa Martin Greif.

V prvi Primorski partizanski bataljon Simon Gregorčič so se združile tri čete (Tolminska, Briška, Vipavska). Čakali so še na Kraško, ki pa se do Vodic ni mogla pravočasno prebiti. Skupno je bataljon sestavljalo okrog 90 borcev.

STA


Najbolj brano