Brda letos spet polna češenj

Vreme od vedno ali kaj doda ali kaj vzame največjemu turističnemu dogodku v Brdih, Prazniku češenj. Kajti od razmerja sončnih in deževnih dni med pomladjo je odvisna letina tega sadja, neugodno vreme v začetku junija pa lahko pokvari obisk praznika. Letos so v Brdih doživeli tako izjemni letino kot skromen obisk glavnega dela praznika.

Češnje, vedo povedati v Brdih, so bile vedno tisti sadež, ki je prvi prinesel denar v hiši. In 
posebej Brike so jih znale prodajati daleč naokrog.  Foto: Leo Caharija
Češnje, vedo povedati v Brdih, so bile vedno tisti sadež, ki je prvi prinesel denar v hiši. In posebej Brike so jih znale prodajati daleč naokrog.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Vse do včeraj je bilo vreme za briške sadjarje kot naročeno. Na češnjah se zato tre plodov in “jih je skoraj že preveč,” so nam včeraj zaupali na eni od številnih stojnic s zaboji rdečega sadja na Dobrovem. Za kilogram so zaračunavali med tremi in štirimi evri, pri čemer so kajpak nižjo ceno ponujali za večje količine.

Debeli so plodovi prav tako in 12,6 grama tehta letos največji izmerjeni primerek, ki je zrasel v sadovnjaku Jordana Drnovščka. To je pokazal ponovni izbor največje češnje, ki ga je pripravilo briško združenje sadjarjev in katerega rezultate so razglasili včeraj popoldne, na osrednjem delu Praznika češenj.

Napovedi so vzele obiskovalce ...

Slednjemu pa vreme tokrat ni bilo naklonjeno. Čez popoldan je namreč od časa do časa deževalo (takrat še ne močno), a bolj kot dež, ki je že mnogokrat močil Dobrovo na praznični dan, so bile najbrž napovedi, da bo nedelja nevihtna, krive za skromnejši obisk prireditve. Ta je bil glede na vse skupaj še dober, je dejal vodja organizatorjev Dani Strehar, ter dodal, da je v soboto zvečer množico privabil Češnjev koncert s Kingstoni.

Za tiste, ki so včeraj prišli v središče Brd, pa je splet okoliščin še dobrodošel. Ni bilo gneče in če odmislimo dež, so se lahko sprehajali po Dobrovem, sedli za mize in spremljali program v znatno bolj znosnem ozračju, brez pripeke. Ponujen jim je bil pestrejši program, je povedal Strehar, ki je med drugim obsegal številne plesne točke ter obisk igralcev televizijske nadaljevanke Ena žlahtna štorija. Pa tudi bolj zgoščen je bil.

... a ne tudi zagona Bricev

Ker je v petek odpadel del praznika s predstavo Ustreli, so kronanje nove kraljice češenj prestavili na včeraj. In potem ko je 20-letna Ana Bucik iz Kozane na dobrovskem gradu prevzela to žezlo, so jo popeljali mimo množice nedaleč stran. S tem se je začel vrhunec praznika.

Enajst briških vasi oziroma vaških skupnosti se je prišlo predstavljat na Dobrovo z vozovi in, kot vedno, so se pri tem prepustili domišljiji. Mimo obiskovalcev se je torej peljalo vse od “zuka”, balinišča pri nekdanji gostilni Pr' Matjacu v Kojskem, preko otroških iger po starem in kuhinje ob izdelavi fuljev, velikonočne jedi, do hrama, v katerem ob vinu zorijo šalami.

In pred vsem tem so korakale Brike s češnjami. Za katere pa je pomembno predvsem, kako okusne so, ne le, kako debele, je poudaril Miran Prinčič, eden od sadjarjev, ki so bili nagrajeni v zboru največje češnje.

Kot so ob tem še povedali domačini na stojnicah, pa tudi sezone še ni konec. Vreme jo lahko še vedno zagode, le ne bo še naprej ugodno.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano