Bovški reševalci se veselijo dovolj velikih garaž

Sredi septembra se bodo bovške reševalne službe vselile v novo stavbo, ki so jo zgradili s pomočjo denarja EU. Ne bo več težav s parkiranjem gasilskih vozil, ki so jih po centimetrih spravljali v staro stavbo s premajhnimi garažnimi vrati. Ko bodo dobili še vozilo za reševanje z višin, bodo gasilci za naslednjih nekaj let ustrezno opremljeni.

 Gasilci in ostale reševalne službe se bodo v novo stavbo 
vselile sredi septembra. Foto: Neva Blazetič
Gasilci in ostale reševalne službe se bodo v novo stavbo vselile sredi septembra. Foto: Neva Blazetič

BOVEC > “V novi stavbi bodo poleg prostorov za bovške gasilce in ustrezno velikih garaž za gasilska vozila tudi prostori in garaže za gorske reševalce, civilno zaščito. Zraven so zgradili parkirišče za helikopter, kar bo zelo olajšalo logistiko pri žal prepogostih reševalnih akcijah v gorah in na cestah,“ je z novo pridobitvijo zadovoljen poveljnik gasilske zveze Bovec Miro Bozja.

Poveljnik bovškega prostovoljnega gasilskega društva in hkrati podžupan Davor Gašperčič dodaja, da težko čakajo na urejene razmere za delovanje. Veseli se večjih garaž, saj so doslej v premajhne po centimetrih spravljali gasilska vozila oziroma so jih puščali kar pred stavbo. Kot pravi, bodo z novimi prostori in obljubljenim novim vozilom z 20 metrov visoko lestvijo, za kar bodo iz občinskega proračuna dobili okoli sto tisoč evrov, dobro opremljeni za naslednjih deset let. Letos so se izdatku za novo vozilo odpovedali, ker ni bilo vse še pripravljeno za njegovo izdelavo. Občina pa je ta denar potrebovala za prevzem naprav na kaninskem smučišču. Prihodnje leto računajo na vsoto, ki jim je obljubljena.

Objekt za zaščito in reševanje so zgradili v okviru Programa CAN z več partnerji. Njegova celotna vrednost znaša 4,5 milijona evrov. S svojimi naložbami in programi za izboljšanje infrastrukture za potrebe iskanja in reševanja sodelujejo še mesto Rab, ministrstvo za gospodarstvo hercegbosanske županije, Letalska zveza Srbije, občine Nikšič, Prijedor in Tarčento.

Bovški delež v projektu je dober milijon evrov. Namen je predvsem izboljšanje infrastrukture za reševanje, za civilno zaščito in gorsko reševanje. Občina Bovec je z evropskim denarjem poleg večnamenskega objekta zgradila vso potrebno infrastrukturo: nastal je nov heliport, upravna stavba na letališču bo dobila notranjo opremo, kupili bodo reševalno vozilo in letališko opremo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano