Bovec bo danes gostil ameriške vojne veterane

V Bovcu se bodo danes mudili potomci vojnih veteranov desete gorske divizije ameriške vojske, ki je leta 1945 na bovškem izvajala naloge v tako imenovani tampon coni, oziroma člani ameriškega Združenja desete gorske divizije (10th Mountain Division Association).

Visoke goste bo danes sprejel bovški župan Valter Mlekuž, 
nato bodo nadaljevali pot proti Logu pod Mangartom, kjer 
bodo položili venec na vojaškem pokopališču iz prve svetovne vojne.
Visoke goste bo danes sprejel bovški župan Valter Mlekuž, nato bodo nadaljevali pot proti Logu pod Mangartom, kjer bodo položili venec na vojaškem pokopališču iz prve svetovne vojne.  

BOVEC > Ob visokih predstavnikih Združenja vojaških gornikov Slovenije (ZVGS) in Mednarodne federacije vojaških gornikov (International Federation of Mountain Soldiers - IFMS) ter ameriškem vojaškem atašeju v Sloveniji pa se bo dogodka udeležil tudi veleposlanik ZDA v Sloveniji Brent R. Hartley.

Visoke goste, ki v slovenijo prihajajo iz Firenc, kjer so si ogledali območje zadnjega preboja ameriške vojske pri nemški obrambi leta 1945, bo danes sprejel bovški župan Valter Mlekuž. Na sprejemu bo spregovoril tudi brigadir v pokoju Janez Kavar, ki bo predstavil tako dogodke v letu 1945.

Pripadniki ameriške vojske, takrat sam predvojni cvet ameriških športnikov, je 3. junija 1945 na melišču pod Mangartom pripravili veleslalomsko tekmo. Občina Bovec pa je 3. in 4. junija leta 2011 pripravila odmevni spominski dogodek s spominsko veleslalomsko tekmo na istem mestu, imenovan Mangart 1945-2011, ki sta se ga udeležila tudi takratna ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in takratni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph A. Mussomeli.

V sklopu dogodkov je v Kulturnem domu Bovec takrat potekalo tudi omizje, na katerem sta predstavljala in poglabljala zgodovinska dejstva pisatelj Boris Pahor in zgodovinar Marko Klavora.

Ameriški gostje bodo pot nadaljevali proti Logu pod Mangartom, kjer bodo položili venec na vojaškem pokopališču iz prve svetovne vojne, nato pa preko Italije, kjer se bodo srečali še s pripadniki italijanske organizacije vojaških gornikov. STA


Najbolj brano