Bodo lokali v centru Nove Gorice odprti najdlje do enih zjutraj?

Gostinci v središču Nove Gorice bodo verjetno po novem imeli vrata svojih lokalov odprta najpozneje do prve ure zjutraj. Tako predvideva predlagan novi občinski predpis. A glede na predloge mestnih svetnikov ni nujno, da se bodo urniki tako skrajšali, in župan Matej Arčon napoveduje kompromis. Enako predlaga tudi predsednik KS Nova Gorica Gregor Humar.

Če bo obveljal predlagani odlok, bodo najbolj omejili čas obratovanja lokalov na Bevkovem 
trgu in pri mestni hiši. Župan in predsednik sveta KS se zavzemata za kompromis. Foto: Leo Caharija
Če bo obveljal predlagani odlok, bodo najbolj omejili čas obratovanja lokalov na Bevkovem trgu in pri mestni hiši. Župan in predsednik sveta KS se zavzemata za kompromis. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Ni primerno, da so lokali v strogem centru odprti do četrte ure. To so lahko drugje. Ljudem moramo zagotoviti miren spanec. Naj bo dogajanje, a spoštujmo tiste, ki živijo v centru. Treba bo dobiti sprejemljiv kompromis.” Tako je novogoriški župan Matej Arčon sklenil živahno razpravo v mestnem svetu o tem, kako v občini, v Novi Gorici in posebej v njenem jedru urediti obratovanja gostinskih lokalov pozno v noč, da ne bo kravala.

Na terasah do spodobnih ur

V občinski upravi so pripravili osnutek sprememb ustreznega odloka, usklajen s predlogi KS Nova Gorica in ljudi iz središča mesta. “Zasleduje tudi pričakovanja slednjih,” so pojasnili enega od namenov. Gostinci s prostori v stanovanjskih stavbah ali na območjih stanovanj bi po novem smeli streči gostom na odprtih terasah najdlje do 23. oziroma 24. ure. Njihovi kolegi na Bevkovem trgu, sosednjem Trgu Edvarda Kardelja in v Ulici tolminskih puntarjev pa bi lahko imeli odprto do prve ure in bi mize s teras morali pospravljati uro prej.

Sekcija gostincev pri območni obrtni zbornici na predlagane rešitve ni imela pripomb, trdijo v upravi občine. Drugače pa je bilo, ko jih je obravnaval mestni svet. Če strnemo, se nekaterim preveč omejujoča zdijo zlasti določila za jedro Nove Gorice.

Večina bi rada vmesno rešitev

Tamkajšnji lokali bi imeli škodo, živahnost mesta bi trpela, je razpravo začel Tomaž Jug (Arčonova lista). Kot predsednik odbora za gospodarstvo je predlagal manj strog režim. V imenu svoje svetniške skupine mu je pritrdil Simon Rosič: “V Goriški.si smo proti takšnemu odloku, ker pomeni korak nazaj.” Dodal je, da imajo stanujoči v centru, kot je sam, vse na dosegu roke, a ne morejo pričakovati spokojnosti predmestja. Tadej Pišot (Povezani za Goriško) je poudaril, da prizadetih gostincev nihče nič ni vprašal.

Za vmesno rešitev in tudi za prireditvam med tednom bolj prijazno obratovanje lokalov sta se zavzeli Ana Zavrtanik Ugrin in Andrejka Markočič Šušmelj (obe Arčonova lista). Prav jima je, če je Bevkov trg živahen. Jug je še opozoril, da so težave tam, kjer ni reda, ne v vsakem dlje odprtem baru, da je zadnje pomembno za turizem, da določajo zgolj mejne urnike, ki morda nikomur ne bodo služili. Karmen Saksida (SD) je podvomila, da sploh komu že.

Nabijanje glasbe do jutra? Nerazumno!

Omejevanje pa je najbolj branil Robert Golob (Lista RG). Glasne terase lokalov sredi mesta do zgodnjih jutranjih ur po njegovem ne naredijo utripa in ne privabljajo turistov. A ne bi vsega zapiral zgodaj: “Zagovarjati moramo javni interes, torej dobro počutje ljudi. Odlok dopušča možnost podaljšanja obratovanja, ko gre za smiselne programe. To je v redu. Da bi vsi gostinci dobili bianco menico za nabijanje glasbe do jutra, pa se mi zdi nerazumno.” Kot je dejal, soglaša s tem, da so lokali odprti do prve jutranje ure, do četrte pa le na primernih mestih.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano