“Na Kaninu bomo pozimi smučali!”

Po zagotovilu ekipe za ponovni zagon kaninskega smučišča, je kljub zamiku del dovolj časa za popravilo do zime. Z včerajšnjim podpisom pogodbe je podjetje Dr. Duhovnik skupaj s podizvajalci prevzelo zahtevno tehnično tehnološko nalogo, za kar bo država iz različnih virov nastrgala 5,7 milijona evrov. Na Kaninu bo v prihodnjih mesecih v izjemno zahtevnih razmerah delala ekipa do sto ljudi.

Delavci podjetja Kaskader na Kaninu že delajo. Foto: Neva Blazetič
Delavci podjetja Kaskader na Kaninu že delajo. Foto: Neva Blazetič

BOVEC > “Kaninske žičniške naprave bodo sredi decembra pripravljene za ponovni zagon in pozimi bomo smučali,” je ob včerajšnjem podpisu pogodbe pogumno napovedal predsednik občinske komisije za Kanin, občinski svetnik in poslanec Danijel Krivec.

Korenjaki so že na delu

Podjetje Dr. Duhovnik se je edino prijavilo na razpis. Kot pravi lastnik Jože Duhovnik je v kratko odmerjenem času bistvena logistika z dostopi do D postaje. “Specialisti za gozdne vleke so na delu. Od postaje B navzgor usposabljamo staro avstrijsko cesto. Mojstri podjetja Kaskader pregledujejo odsek od A do B postaje in to element po elementu.” Zamenjali bodo ves dotrajan in poškodovan material, zato je ključno, da skupaj z dobaviteljem Pomo zagotovijo vse, kar potrebujejo. “Zaradi velikih količin snega je največ poškodb na odseku od C do D postaje. Sledilo bo popravilo Prevale, sedežnice Skripi in kot zadnja bo na vrsti sedežnica Graben. Ob tej priložnosti bomo na vrh hriba speljali tudi optični kabel za internetne povezave,” pojasnjuje Duhovnik, ki zaupa ekipi korenjakov, ki bodo glavnino dela opravili na nadmorski višini več kot 1500 metrov.

Pritegnili so tudi domačine, ki čistijo gondolske postaje. Direktor podjetja Kaskader Peter Poljanec napoveduje, da bo najbolj zahtevna zamenjava 500 metrov dolge jeklenice med A in B postajo, kjer je januarja 1913 prišlo do poškodbe z naletom gondol. Šlo bo za edinstveno obnovo v visokogorju, ki je primerljiva le s posegi na Voglu.

Delajo na način, kot ga zahtevajo strogi varnostni predpisi EU. Izpopolnili bodo varnostni sistem pri samem obratovanju.

So na sredi poti

Z rekonstrukcijo so na začetku, toda ob upoštevanju vseh predhodnih opravljenih nalog so pravzaprav na sredini poti do zagona smučišča. “Za nami je ogromno pripravljalnega dela in neprespanih noči,” je ob podpisu pogodbe povedal bovški župan Valter Mlekuž, ki je ob izvolitvi uspel zbrati sposobno in pogumno ekipo. Izpostavlja vlogo občinskih svetnikov, pred katerimi niso bile lahke odločitve. “Pričakovali smo hitrejše in lažje pogajanje, toda zdaj smo lastniki žičniških naprav in začenjamo novo obdobje. Bovcu bomo vrnili zimsko sezono.” Pozitivne posledice so že opazne. Prihajajo investitorji. Prodali so hotel Kanin in hotel Šolo, obeta se prodaja mladinskega hotela.

V času obnove bodo iskali upravljavca smučišča, ki ga morajo najti do zime.

Kandidirajo za ostanek denarja EU

V sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo in ministrstvom za finance so s sklepom vlade dobili 5,7 milijona evrov iz različnih virov. “Izkazalo se je, da je ostalo kar nekaj denarja EU iz minule finančne perspektive. Zdaj bomo kandidirali in vse kaže, da bo za naš projekt ves obljubljen denar možno pridobiti že v tem in ne v dveh letih, kot smo prvotno menili,” napoveduje Krivec.

V času obnove bodo iskali upravljavca smučišča, ki ga morajo najti do zime. Lokalna skupnost te vloge ne more opravljati, ker ni usposobljena. “Občine nikjer niso upravljavec. Ustanavljanje javnega podjetja v našem primeru ni smiselno. Takoj po dopustih gremo v javni razpis, s katerim bomo iskali po celotnem območju Evropske unije. Nadejamo se strateškega partnerja, ki bo pripravljen dolgoročno sodelovati,” pojasnjuje Krivec.

V rekonstrukcijo se podajajo z jasnim dolgoročnim ciljem. Prenovljeno smučišče naj bi delovalo nekaj let, v tem času pa bo treba vse sile usmeriti v iskanje denarja za popolno prenovo, kar bo predvidoma terjalo več deset milijonov evrov. NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano