Veliko nasprotovanj vetrnicam na Zajčici

Ob branju članka mi nenehno sili v ospredje misli podobna situacija v ZDA, ko se je več lokalnih skupnosti uprlo največji korporaciji na svetu, Nestlé. Le-ta je po premostitvi vseh birokratskih ovir začela ponekod črpati enormne mase izvirske vode in mastno služiti z njo, domačini pa so od tega imeli samo uničeno cesto od vseh tovornjakov in - verjeli ali ne - v trgovini na voljo svojo lastno izvirsko vodo, seveda okrog tisočkrat dražjo.

Več lokalnih skupnosti je tožbo izgubilo, mesto Fryeburg, Maine, pa je doseglo zgodovinsko zmago tako, da niso bíli bitke na nivoju zakonodaje, ampak stopničko višje, na nivoju ustave - da so uveljavljali ustavno pravico do samoodločbe in skupno dosegli, da pri njih črpanja vode pač ne bo. Nestle jih je baje kar petkrat tožil, seveda z hordo najboljših odvetnikov, a proti ustavni pravici do samoodločbe so izgubili.

Vsem, katerih se situacija na Zajčici tiče, bi svetoval, naj se vprašajo, kolikokrat so zadnja leta trpeli to strahovito pomanjkanje elektrike, in, če so pripravljeni to isto elektriko nato plačevati podjetju, seveda verjetno po tržni ceni. In, potem ko dodobra pretehtajo pluse in minuse, naj preverijo, če nam Slovencem ustava še vedno omogoča pravico do samoodločbe. In jo tudi uveljavijo, če se za to odločijo. Pa srečno!

JERNEJ STARC, Sežana


Pišite nam


Najbolj brano