“Ti očeta do praga, sin tebe čez prag”

Ob 29. obletnici nastanka slovenske države ste imeli odmeven slavnostni govor. Povedali ste lepe misli in nam jih položili na srce. Vendar ste zamudili priložnost, da bi v svojem govoru odločno zavrnili razdvajanje med državljani, ki so ga organizatorji te proslave želeli še posebej izpostaviti. Sedanja oblast deluje tako, kot da je slovenska država nastala iz nič šele leta 1991. Prej ni bilo prav ničesar, sama Tema, oni so prinesli Svetlobo.

Zamudili ste priložnost, g. predsednik, da bi povedali, da smo do lastne države leta 1991 prišli po stoletnem procesu in zaslugah neštetih, če začnem s protestantom Trubarjem, ki nam je dal prvo knjigo v slovenščini.

Za slovensko državo, ki jo imamo danes, je umrlo samo v zadnjem stoletju 140.000 Slovencev in prav toliko jih je trpelo v begunstvu in političnih zaporih. Če izgubljamo iz zavesti stoleten boj naših prednikov proti turškim roparjem in za ohranitev krščanskih vrednot ter slovenske tabore, pa ne moremo pozabiti, da bi brez prve svetovne vojne ne bilo današnje Slovenije. Razpad Avstro-Ogrske je zahteval smrt 40.000 mladih Slovencev in le malo manj Primorcev je trpeli v begunstvu. Po prvi vojni je nastala država SHS, pa Kraljevina SHS in Kraljevina Jugoslavija. Tudi v teh državnih tvorbah smo Slovenci ustvarjali pogoje za nastanek svoje države skozi slovenski jezik, kulturo, prvo slovensko univerzo ter zmago nad nemško kulturno gospodarsko prevlado, ki nas je kot narod ogrožala v Avstro-Ogrski.

Danes ne bi bilo države Slovenije brez OF in edinstvenega slovenskega upora proti okupatorju, ki je prinesel zmago socialistične revolucije in zvezno socialistično državo Jugoslavijo, priključitev Primorske in Socialistično republiko Slovenijo. Slovenci smo za ta zgodovinski preboj plačali krvavi davek, skoraj 100.000 jih je umrlo in skoraj toliko jih je trpelo v begunstvu in političnih zaporih ter koncentracijskih taboriščih. Sedanje slovenske države nikoli ne bi bilo, brez očetov 57. številke Nove revija in velikega slovenskega sina Jožeta Pučnika, resničnega demokratičnega levičarja in socialdemokrata. Ortodoksni komunisti so nanj pljuvali, desnica se mu je preračunljivo pridružila. Prav nobene slovenske vojske ne bi bilo danes, če ni bilo nove TO, ki je nastala iz stare TO in jo je ustanovila Socialistična RS.

Prav vi, g. predsednik, bi moral vse nas pozvati, da priznavamo vsem našim predhodnim generacijam, da so si vsaka po svoje prizadevale, trpele in umirale, da bi se ustvarili pogoji za nastanek slovenske države. Vsi naši predhodniki so postopno korak za korakom ustvarjali veliko zgodbo - slovensko državo. Na tej poti pa ni manjkalo tudi stranpoti, nepotrebnih porazov in nepotrebnih žrtev. A zavedajmo se, da bodo tudi današnji slovenski politiki odšli k Stvarniku, in prišli bodo novi, ki bodo sodili, koliko hudega in slabega so naredili sedanji slovenski politiki od leta 1991 dalje. Kaj če bodo tudi oni porekli, da je bila pred njimi samo Tema in šele z njimi se je pojavila Svetloba, enako kot to počno danes tisti, ki si prilaščajo vse zasluge za nastanek države Slovenije.

Oblastniki ne pozabite na slovenski pregovor: “Ti očeta do praga, sin tebe čez prag”. Prav na tem pregovoru, g. predsednik, bi morali osnovati vaše osrednje sporočilo državljanom RS.

Boris Nemec, Šempeter pri Gorici


Pišite nam


Najbolj brano