Koga ŠOUP, ob 3,3 odstotka volilne udeležbe, še predstavlja?

Pogledam še koliko študentov ima Univerza na Primorskem. V študijskem letu 2018/2019, 4925, domnevam da vsi z volilno pravico. Volilo je torej predstavnike vseh študentk in študentov UP le ... - pogledam v kalkulator na mobilniku - … 3,3 odstotka volilnih upravičenk in upravičencev. Halo?! ... dragi vodilni ŠOUPa.

Pisal sem vam pred dnevi in vas vabil k razmisleku glede izvedbe takih volitev v takih okoliščinah, ob številnih očitkih o sprivatiziranju študentske organizacije na Obali, o nepoštenem, oziroma neprimernem vodenju le te, o velikih zneskih denarja, ki se ne ve, kam gredo, nenazadnje o zapiranju vrat drugače mislečim in o veliki senci dvoma glede poštenosti in korektnosti, ki se je razprostirala nad volitvami samimi.

To sem storil le kot opazovalec dogajanj, ki jih spremlja preko medijev in preko izjav vpletenih z obeh taborov. A predstavil sem se vam tudi kot nekdo, ki je svoj čas, ko je vodil občino in odločal v Državnem zboru, prispeval k temu, da se je spočela in ustanovila Univerza na Primorskem, da je Koper postalo tretje univerzitetno mesto v Sloveniji s ciljem kovanja novih intelektualnih generaciji, ki bi doprinesle dodano vrednost naši družbeni rasti, dokazale smiselnost naše tretje javne univerze in ponesle naš prostor v svet kot prostor znanja, večkulturnega ustvarjanja, trajnostnega razvoja, prijetnega in varnega sobivanja. To, kar se dogaja že nekaj let na sami univerzi, z očitanimi malverzacijami s strani vodilnih in celo ovadbami, in tudi v študentski organizaciji, priča, da smo še zelo daleč od navedenega cilja, oziroma da se mu celo vse bolj oddaljujemo. Žalostno!

Spoštovani predsednik ŠOUPa, Jure Ciglar, roko na srce, a se vam zdi, da ste ravnali prav od priprav na te volitve? Da ste jih razpisali z vsemi jamstvi poštenosti, transparentnosti in korektnosti? Da je bilo nujno, da ste poklicali varnostnike k varovanju volišča in da je predsednik volilne komisije poimensko vodil posameznice in posameznike h glasovalni skrinji? Menite da bodo izbranci suvereno in legitimno zastopali interese če že ne vse ali vsaj večine študentske populacije na Obali, ob 3,3 odstotka volilne udeležbe?

No, če bi bil na vašem mestu bi ob takem izidu nemudoma odstopil, prevzel odgovornost za tako polomijo in povabil kritike k skupnemu snovanju novih volilnih pravil in k izvedbi novih volitev. Pa brez zamere.

Aurelio Juri, nekdanji župan MO Koper


Pišite nam


Najbolj brano