Vlada ostaja. Kaj sledi?

Po mesecih stopnjevanja napetosti se je danes zgodil pričakovani razplet. Vlada Janeza Janše ostaja. Ni rečeno, da do konca mandata, gotovo pa do takrat, ko bo koalicija Kul našla novega kandidata za mandatarja.

Karl Erjavec je bil v tokratni zgodbi o konstruktivni nezaupnici očiten komunikacijski zdrs opozicije. Predsedniku LMŠ je pred dnevi celo ušlo, da v drugačnih okoliščinah Erjavec ne bi bil sprejemljiv. Za normalne čase torej Erjavec ne bi bil dober, za krizne pač.

Če se je do zdaj preštevala opozicija, se bo morala zdaj konsolidirati koalicija.

Kaj si misli o konstruktivni nezaupnici, je Janša najbolj očitno dal vedeti s predlogom kandidata za ministra za zdravje. Sporočil je, da vlada dela normalno naprej in se ne ozira na “destruktivni fiasko”, kot je dogajanje poimenoval danes. Predlogu, naj minister za zdravje postane Janez Poklukar, ki se je na čelo UKC povzpel v času vlade Marjana Šarca, koalicija Kul zdaj niti nasprotovati ne more.

Morda pa Janša pred današnjim glasovanjem le ni bil tako brezskrben, kot je kazal. Nekateri so to razbrali iz dolgega seznama sproščanja ukrepov, kar bi se dalo razumeti tudi kot dobrikanje javnosti.

Par procentov možnosti, da se kljub vsemu današnje glasovanje izide Erjavcu v prid, je še vedno obstajalo. Izšlo se ni. Zdaj je vprašanje, kako naprej. V koaliciji so napovedali, da se bodo po 15. februarju pogovorili o opravljenem delu v zadnjem letu in prioritetah. Spremembe v vladni ekipi niso izključene. Imenovanje novega zdravstvenega ministra je neizogibno, kmetijski pa bi verjetno lahko ostal, če bi poslanci Desusa kot opozicija podpisali sporazum o sodelovanju z vlado. V tem primeru bi verjetno poslancem ostale funkcije, ki jih imajo v DZ, pri vodenju delovnih teles in državnega zbora.

Morda bi lahko prišlo tudi do menjav na ministrstvih. Mimogrede: kam je izginila ministrica za izobraževanje Simona Kustec? NSi - kljub temu da bo minister za zdravje postal kandidat, ki so ga predlagali v njihovi stranki - zdravstvenega ministrstva ne pojmuje kot resorja, ki pripada kateri koli stranki. Iz tega gre razumeti, da v vladi pričakujejo še kakšno funkcijo.

Če se je do zdaj preštevala opozicija, se bo morala zdaj konsolidirati koalicija. A pričakovana nova imena verjetno ne pomenijo drugačnega sloga vladanja.


Preberite še


Najbolj brano