Učite se od mesarjev!

Danes je (končno) postalo jasno, kaj je pred minulimi prazniki povzročilo prebavne motnje in slabost 123 prebivalcev Ilirske Bistrice in okoliških vasi. Kot so pojasnili odgovorni, okužba z norovirusom ni izvirala iz tatarskega bifteka mesnice Puc, ampak je ta virus nekdo očitno prinesel v mesnico, tam pa se je najverjetneje prenesel preko embalaže na površine, ki so se jih dotikale stranke.

Tudi brez te ugotovitve, ki je znana bistriška mesarja oprala krivde, lahko v celotni zgodbi izluščimo pozitivno sporočilo. In sicer odkritost in iskreno obžalovanje, s katerima sta takoj po izbruhu afere v javnosti nastopila oče Maksimilijan in sin Aleš Milavec.

Obnašanje dveh navadnih bistriških mesarjev bi si lahko marsikdo vzel za zgled. Še najbolj lažnivi politiki, gospodarstveniki, župani in, če hočete, tudi lažnivi športniki.

V dneh, ko smo mediji prikazovali arhivske fotografije (nekega) tatarskega bifteka in ju fotografirali ter snemali pred njuno mesnico, sta tam vzravnano stala in odgovarjala. Na vsa vprašanja, ne samo na nekatera. Vmes jima je šlo na jok, vmes sta se že vnaprej iskreno opravičila vsem, če sta karkoli narobe storila, in celo podvomila v prihodnost svoje mesarije.

Glede na živahno dogajanje v njuni mesnici v minulih dneh se jima za prihodnost njunega posla ni treba bati. Še posebej pa zdaj po dokončni ugotovitvi, da meso iz mesnice ni bilo vir okužbe.

Obnašanje dveh navadnih bistriških mesarjev bi si lahko marsikdo vzel za zgled. Še najbolj lažnivi politiki, gospodarstveniki, župani in, če hočete, tudi lažnivi športniki. Za razliko od bistriških mesarjev omenjeni in številni drugi ob neprijetnih dogodkih najprej skrivajo informacije, nato lažejo, zavajajo, najemajo razne PR agencije, da demantirajo, kličejo urednike in direktorje medijev ter skušajo preprečiti objave, in če vse to ne zaleže, šele potem s kakšno pisno izjavo, neosebno in formalno, priznajo krivdo. Če sploh jo. Povečini je ne.

Zatorej – vsi politiki, direktorji, piarovci, športniki in drugi, ki imate zagotovo več denarja pod palcem in odgovornosti na plečih, pripeljite se v Ilirsko Bistrico in se od bistriških mesarjev učite obnašanja!

Po mojem mnenju vama bosta z veseljem povedala, kako se pošteno obnaša, kako se ravna tako, kot so nas (vsaj upam) učili starši in kako se ne splača ničesar skrivati ter goljufati. Pa še kakšno posodico najbolj znanega (ali zloglasnega) tatarskega bifteka v Sloveniji boste lahko odnesli domov.


Preberite še


Najbolj brano