Turistični skok v višino

Za Kanalci je z dogajanjem izredno bogat športno-glasbeni vikend, okronan z današnjimi 30. mednarodnimi skoki s 17-metrskega mosta v zeleno-modro Sočo. Ta je bila te dni z dobrimi 20 stopinjami Celzija prav prijetna za kopanje. Peščena plaža in lepo urejen desni breg reke pod dobro zasedenim avtokampom Korada sta v pasji vročini privabila številne ohladitve željne. Ko smo v teh razmerah z osvežilno pijačo nekajkrat ohlajali tudi notranjost telesa, ni bilo mogoče preslišati komentarjev nekaterih starejših Kanalcev, da takšnega obiska v mestecu ob Soči še ni bilo.

Domača občina, turistično društvo, Soške elektrarne in številni prostovoljci iz drugih društev so v zadnjem obdobju poskrbeli, da v Kanalu ne skačejo le v globino (z mosta v Sočo), ampak tudi v višino - po kakovosti turistične ponudbe. Pohvalno se je okrepilo sodelovanje turističnih delavcev v celotnem Posočju, kar je videti že po izboru prospektov v kanalskem turistično informativnem centru, v praksi pa so prav ta konec tedna to zgledno dokazali prostovoljci turističnih društev z Mosta na Soči in iz Kanala, ki so z združenimi močmi na skakalni tekmi v obeh krajih pripeljali več kot 30 tekmovalcev iz petih držav.

Kanal je na poti k ugledni turistični destinaciji, kar je v času Avstroogrske z rednimi vlaki, polnimi gospode iz Trsta, že bil.

Zadnji teden v avgustu bo staro mestno jedro - Kontrada (letos olepšana z razstavo, umeščeno kar na okenske police hiš) napolnjeno z gledališkim dogajanjem. Kanal je na poti k ugledni turistični destinaciji, kar je v času Avstroogrske z rednimi vlaki, polnimi gospode iz Trsta, že bil. Tu pa lahko začnemo z zgodbo o infrastrukturi, kjer bo morala oči odpreti politika, predvsem državna. S pločevino založeno zgodovinsko jedro Kanala krvavo potrebuje obvoznico. Z označenimi kolesarskimi in planinskimi potmi bogato območje kliče po železniški povezavi z voznim parkom, na katerega nalaganje koles ne bo družinski podvig. Medtem ko so igrišče iz ugaskov parnih lokomotiv, kjer so pred sedmimi desetletji začeli pot do slave kanalski odbojkarji, že zdavnaj odnesle novogradnje, je bližnja železniška postaja še prav takšna, kakršno kanalski dedki na črno belih fotografijah iz prašnih odbojkarskih časov kažejo svojim vnukom. Tam bi lahko bil odbojkarsko-železniški muzej, v okolici pa bi prav prišla še kakšna turistična postelja.


Najbolj brano